kolmapäev, 4. märts 2015

Jeremija 3/52. Põlatud armastus

Jeremija 3. peatükk

Nii nagu Iisrael oli kihlatud Jumalale, on Kogudus Jeesuse kihlatud pruut. Selline kõnekujund eeldab lepingulist suhet, mille tagajärjel peaks kujunema väga sügav vaimne ja hingeline side, tihe läbikäimine ja üksteisega arvestamine. Eelkõige eeldab see aga ustavust, kõigi teiste intiimsuhete hülgamist ja pühendumist oma Kallimale. Paraku, nii nagu inimsuhetes võidakse lahku kasvada ja teineteist iseenesest mõistetavaks hakata pidama, toimus midagi sarnast ka Iisraeli rahva suhtes Jumalaga (s.20). Formaalselt tundus, et kõik on korras--Jumalat peeti ikka Isaks ja parimaks sõbraks, kuigi inimsüda oli sellest lepingust ammu lahkunud ja käis oma teedel (s.5). Siiski, Jumal jääb ustavaks ja eeldab inimestelt selle kahepoolse lepingu täitmist (s.6-7).

Teine suur ja tõsine teema selles peatükis minu jaoks on "teesklemisi pöördumine" (s10), mis võib juhtuda siis, kui me teame kõike ja räägime sellest, aga see kuidagi ei jõua südamesse. Oleme enese jaoks kindlaks ja selgeks teinud, mida tähendab Jumalat teenida, mida tähendab meelt parandada jne, ning käime oma usus. Jumala hinnang olukorrale võib kardinaalselt erineda--sa ei tunne oma süüd, vähe sellest, sa teed kurja edasi, sest arvad, et "mis see siis ikka nii väga on!?" Kuidas on see võimalik?-- Väga lihtne... Sa ei KUULE, mida Jumal tegelikult räägib (minu häält ei ole te kuulnud, s13 ja s25), sa ei veeda aega tema sõnas ega palves teda otsides.

Jumala kavatsused meie ning me maa ja rahva suhtes on parimad-- Küll tahaksin anda sulle parima pärisosa rahvaste (paganate) keskel! (s19)-- kuid inimestena takistame seda oma teguviisidega. Eriti oluline on, et rahvas, kellele on pandud Tema nimi, elaks Jumalale ustavalt. Jumal ei saa/taha oma ebajumalaid teenivat rahvast õnnistada, sest sellise rahva heaolu heidaks varju ka Jumalale, kellega teda samastatakse. Lisaks sellele roojastub maa inimeste patu tõttu (s2) ning Jumala tõotused ei saa täituda (s3). Seega on ainsaks lahenduseks südamest pöördumine, et Jumal saaks taastada oma õnnistuse ning tervendada maa (s21-22).

Suur Jumal, me täname sind, et oled meid nõnda armastanud, et oled oma Poja Jeesuse andnud ristisurma meie eest.  Ilmuta meile oma vägevust ning armastust meie vastu ja Su igatsust meie suhtes. Anna armu veeta aega palves ja Sõna lugemises, kuulda Sinu häält. Aita meil oma südameid läbi katsuda ja ilmuta meile kõik meie ebajumalad. Anna armu need hüljata ning vaid Sulle elada. Meie ei taha enam käia oma kurja südame kanguse järgi (s17). Anna armu, et me meeleparandus oleks siiras ja mitte teesklemisi (s10). Anna tunda, et me eludel on tähendus, et iga samm, mida astume, maksab Sinu ees. Juhi meid ja suuna meid, me tahame südamest Sinu poole pöörduda. Tänu Sulle, et Sa oled armuline ega pea viha igavesti (s12).

Issand, Sa näed ka kõiki neid intriige, mis me riigis on viimastel päevadel lahti pääsenud. Patt on me rahva hinge löönud ravimatud haavad, vaid Sina, Issand, saad meid tervendada! Taas me palume oma valitsejate eest, ilmuta neile oma auhiilgust, anna arusaamist, et Taevas valitseb. Pööra meie rahva teenrite südamed Sinu poole, Issand! Riku ära kuradi töö me rahva (juhtide) hulgas. Kaitse ja varja meid oma tiibade varju all! Tänu Sulle, Issand, Sinu igavese armastuse eest! 

Palveteemad:
1) Jumal tooks palvevaimu oma kogudusse ning kasvataks igatsust (nälga ja janu) isikliku osaduse järele;
2) ühe (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
3) Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
4) Jumal ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

************
Käesolev postitus on 3. osa 52-päevasest seeriast Jeremija raamatu põhjal, kus igal päeval loetakse järjest üks peatükk, mõtiskletakse pisut loetud Sõna üle ning palvetatakse maa ja rahva pärast. Postitused on järg 21-päevasele Taanieli palvele ja paastule 2015. a. riigikogu valimiste eel.

Julgustan osalejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, umbes üks tund päevas (või pool tundi, kui nii pikalt ei jaksa) :-). Väga soovitav on enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb. Kommentaarides võib seda julgesti ka teistega jagada, nagu ka muid tunnistusi ning tagasisidet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...