laupäev, 7. märts 2015

Jeremija 6/52. Muistsed õppetunnid

6. peatükis jätkab prohvet kuulutamist, mis, nagu me tagantjärele-tarkuses teame, küll kurtidele kõrvadele langeb. Tagantjärele-tarkus on teadagi täppisteadus, lihtne on anda hinnanguid, kui teame, kuidas lõpuks välja tuli (või ei tulnud). Palju-palju raskem on mõista hetkeolukorda ning aru saada, kuidas asjad on, et neile adekvaatselt reageerida. Juuda oli Jeremija kuulutuse alguses olukorras, kus Põhja kuningriik (Iisrael) oli Assüüria poolt 722.a. vallutatud. Lõuna kuningriigi (Juuda) püsimine võis anda valelootuse signaali, et nemad koos Igavese linna Jeruusalemmaga on kuidagi eristaatuses ja Jumala tingimusteta kaitse all (neile valelootustele viitab ptk 3: 6-11. Samas oli ka just hiljuti olnud Joosija-aegne vaimulik ärkamine 2Aj 35:18 , mis samuti andis tunde, et kõik ju väga halvasti ikkagi olla ei saa. Eriti sellistel murrangulistel aegadel, kui vaimulik ajastu on vahetumas, mis väljendub sellest, et ühiskonnas/väärtustes on toimunud/ toimumas/ hakkavad toimuma suured muutused, peab Jumala rahvas selle muutuste aja ära tunnetama ning väga lähedalt mõistma, kuidas Jumal tahab, et sellele reageeritaks. Jumal ei jäta kunagi oma rahvast teadmatusse sellest, mida ta teha kavatseb Am 3:7 . Küsimus on vaid selles, kas me kuuleme Am 3:8. 

Hoiatavaks näiteks on siin peatükis see, et kui linn või maa hoiab värske oma kurjuse, mida keeb üles katkematu joana nagu allikavett kaevust, siis on olukord pöördumatu ja järgnema peab karistus, sest muidu hävitaks see kurjus neid endid sisemiselt Jr 6:6-7 ning Jumala plaanid oma armastatud rahva suhtes ei saa täituda. Jumal on teinud kõik, et anda endast tunnistust (s 10), hoiatada hädaohu eest (s 17) ning kutsuda rahvast meeleparandusele (s 26). See kõik aga ei toimi, sest rahvas ei ole õppinud Jumala sõna armastama (s 10b), neile meeldivad rohkem kaunid sõnad, mis toovad rahu ning kinnistavad inimesi nende olukordades (s 14-15).

Mitmeski mõttes on ka meie riik hetkel ristteel. Lase, ennast hoiatada, Jeruusalemm (või Tallinn), et Issanda hing ei võõrduks sinust ja ta ei teeks su maad lagedaks paigaks, kus ei elata (s 8). Arrogantsus ja ülbus ei aita olukordadest välja, nagu keegi täna kirjutas. Palugem, et Jumal pigistaks välja kõik mädapaised ühiskonnas, et avalikuks tuleksid paljude südamete mõtlemised--et Issand saaks puhastada me rahvast ja riiki. Aidaku meid Jumal, et meie rahvas ei oleks omakasu peal väljas (s 13) ega kasutaks laimu hävituseks (s 28).  Avagu Tema meie silmad, kõrvad ja südamed, et me näeksime, kuuleksime ja mõistaksime. Andku Tema meile armu tähele panna Jumala Sõna ning mitte põlata ta seadust (s 19b). Küsigem muistsete radade kohta, missugune on hea tee ning käigem sellel, et leida hingamispaik oma hingele (s 16).

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.


************
Käesolev postitus on 6. osa 52-päevasest seeriast Jeremija raamatu põhjal, kus igal päeval loetakse järjest üks peatükk, mõtiskletakse pisut loetud Sõna üle ning palvetatakse maa ja rahva pärast. Postitused on järg 21-päevasele Taanieli palvele ja paastule 2015. a. riigikogu valimiste eel.

Julgustan osalejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, mingi kindla aja (nt umbes üks tund päevas või vähem või rohkem vastavalt võimalustele). Väga soovitav on enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb. Kutsun üles kommentaarides kirjalikult palvetama, kas antud päeva teemakohaselt või muid eestpalveid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...