neljapäev, 5. märts 2015

Jeremija 4/52. Kündkem uudismaad!

Jeremija 4. peatükk

Kui sa, Eesti, pöördud, siis pöördu Jeesuse poole...(s1)  Järjest rohkem on võimalusi pöörduda igale poole mujale, kuid abi on pöördumisest vaid Looja Jumala poole, kellel on suurus ja vägevus, ilu ja hiilgus ja au (1Aj 29:11). Mida ma selleks teistmoodi pean tegema kui siiani?

Kui sa Issanda palge eest kõrvaldad oma jäledused (i.e ei teeni ebajumalaid ja Taeva Kuningat üheaegselt), siis sa ei jää kodutuks - olgu selle kodu all mõeldud katust pea kohal, vaimulikku kodu või kodumaad. Vaid Jumal on see, kes neid kõiki kolme sulle tagada saab, oh Eestimaa!

Ja kui sa vannud: "Nii tõesti kui Issand elab!" (s2)... Kui Jumala rahvas ise ka hakkab uskuma, et Jumal on olemas sellisena, nagu me temast räägime, hakkab arusaam Jumala nime väest levima "iseenesest", evangeeliumi kuulutamine ei nõua enam pingutust.

Kündke enestele uudismaad ning ärge külvake kibuvitste sekka.... Mis on südame uudismaa kündmine? Mida see minu jaoks tähendab? Kuidas ma seda teen? On see nii, et ma veedan rohkem aega Sõnas, palves ja pühade osaduses, et Jumal saaks kõrvaldada mu "südame eesnaha" (s 4), näidates, mis on mu takistused/ebajumalad, mida ta 1. salmis "jäledusteks" nimetab?; või on see mu senise usuelu (või viimase eluperioodi) täielik ümberhindamine? Igal juhul on külv kibuvitstesse  (nagu ka külv ohakatesse Mt 13:22Mk 4:7Lk 8:14 ) mõttetu ressursiraiskamine ning selline maa pärib lõpuks needuse (Hb 6:8). Kibuvitsad tõmbavad ligi Jumala tuld (Js 10:17 ja Js 9:17) ning kui Jumal midagi süütab, siis ei ole kustutajat (Jr 4:4).

Pese oma süda kurjusest, et sind saaks päästa (Jr 4:14), tee alanduses eestpalvet kogu südamest (Jr 4:8a), sest Issand ei vaata ühegi rahva moraalsele allakäigule läbi sõrmede (Jr 4:8b) ega julgusta kurjuse levikut (Jr 4:22 ). Kui oleme kogenud rüüstamist (mida ka praegune vaimulik olukord riigis kahtemata on), ärgem püüdkem teha "head nägu" ega seda olukorda ilusamaks mõelda/näidata, sest Jumal näeb seda adekvaatselt niikuinii ja kellestki teisest pole abi (Jr 4:30).

Issand, me täname Sind selle eest, kes Sa oled--taeva ja maa looja, kes ometi armastab meid kõigele vaatamata. Anna meile armu, me tahame pöörduda Sinu poole ning kõrvaldada oma jäledused Sinu palge eest! Lõhu maha kõik takistused, mida oleme ehitanud Sinu tunnetuse vastu. Me ei taha olla meeletu rahvas, kes mõistab vaid teha kurja, kuid Sinu teid me tegelikult ei tunne.  Aita meil künda uudismaad, mitte külvata kibuvitste sisse. Tahame tunnistada Sulle kõik, mis on  valesti läinud ning elada seejärel võiduelu, mitte orjates pattu. Juhi meid sügavamasse osadusse Sinuga, et me kuuleksime Su häält ning järgiksime Sind. 

Palveteemad:
1) Jumal puhastaks oma koguduse ning kasvataks igatsust (nälga ja janu) isikliku osaduse järele;
2) ühe (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
3) Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
4) Jumal ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

************
Käesolev postitus on 4. osa 52-päevasest seeriast Jeremija raamatu põhjal, kus igal päeval loetakse järjest üks peatükk, mõtiskletakse pisut loetud Sõna üle ning palvetatakse maa ja rahva pärast. Postitused on järg 21-päevasele Taanieli palvele ja paastule 2015. a. riigikogu valimiste eel.

Julgustan osalejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, umbes üks tund päevas (või pool tundi, kui nii pikalt ei jaksa) :-). Väga soovitav on enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb. Kommentaarides võib seda julgesti ka teistega jagada, nagu ka muid tunnistusi ning tagasisidet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...