kolmapäev, 25. märts 2015

Jeremija 25/52. Kohut mõistev Jumal

25. peatükk koosneb kahest osast. Esimene on suuresti kokkuvõte Jeremija prohvetiteenistusest 23 aasta jooksul, mis küll kõigi väliste kriteeriumite järgi ebaedukas oli. Prohvet muudkui rääkis, kuid keegi ei kuulanud (s 3). Saabuv hukatus on kindel (s 8-11), kuid karistusel on ajaline piirang--70 aastat. Seejärel hävitatakse nende hävitaja, Paabeli kuningriik. Kõik Jeremija prohveteeringud lähevad täide (s 14), mis on ju tegelikult suurim kordamineku kriteerium üldse.

Teine osa, mis uues tõlkes kannab pealkirja 'Issanda vihakarikas rahvastele' kirjeldab Looja Jumalat kui Kohtumõistjat. See on üks Jumala igavesi omadusi, millest tänapäeval enam palju ei räägita. Keegi ütles, et me häbeneme sõnumit Jumalast kui kogu maailma kohtumõistjat, kes ei lase patul mitte ühelgi tasandil võidutseda, kui purjus sugulast ('drunk uncle', kes tuleb peole ja joob end kohe pildituks), keda me peita püüame ja külaliste eest tahatuppa varjule viime. Räägime tihti, et Jumal on armastus, mis ajuti tähendab ka seda, et ta on justkui seniilne vanaisa, kes distsiplineerimisega üldse ei tegele, sest (lapse)lapsed on ju vaid puhas rõõm! Ometi on sõnum Jumalast, kes kohut mõistab, tõeline evangeelium. Sest see tähendab, et see on Tema tahe, et patul ei oleks meelevalda ei minu ega koguduse elus; et kui Jeesus tuli ja suri ristil minu eest, siis oli tal tõsi taga. Tema igatsus on inimesed patust lahutada. Patu palk oli ja on igavesti ikka surm (Rm 6:23; blogi, blogi), Jeesuse vere läbi on mulle ja sulle antud võimalus patust vabaneda ning elada uues elus. 

Vanas testamendis kasutati Jumala kohtu kohta paganate üle sõna 'Issanda päev', samas  'kohtupäev' on Uue testamendi termin.  Värisegu kõik maa elanikud, sest Issanda päev tuleb, see on ligidal (Jl 2:1), Issanda päev on suur ja väga kardetav, kes suudaks seda taluda? (Jl 2:11). Obadja väidab, et Issanda päev on ligidal kõigi rahvaste jaoks. Nõnda nagu sina talitasid, talitatakse sinuga, su teod tulevad tagasi su oma pea peale (Ob 1:15). Nii Joel 3:4 kui Ap 2:20 ütlevad, et 'Päike muutub pimedaks ja kuu vereks, enne kui tuleb Issanda päev, suur ja kardetav.' Seega, see päev kõigi rahvaste jaoks võib olla meile ligemal, kui arvame. Issandal on rahvastega riid:

30 Aga sina kuuluta neile prohvetlikult kõik need sõnad ja
ütle neile:
Issand müristab kõrgusest
ja toob oma pühast eluasemest
kuuldavale oma hääle.
Ta müristab võimsasti oma karjamaa kohal,
kõigi maa elanike vastu kostab
otsekui viinamarjatallajate hüüd.

31 Mürin jõuab maailma ääreni,
sest Issandal on rahvastega riid,
ta käib kohut kõigiga:
ta annab õelad mõõga kätte,
ütleb Issand.

32 Nõnda ütleb vägede Issand:
Vaata, õnnetus käib rahvast rahvani
ja suur torm tõuseb maa viimastest äärtest.

33 Ja sel päeval on Issanda mahalööduid
maa äärest ääreni.
Neid ei leinata
ja neid ei koristata ega maeta,
nad jäävad maa peale sõnnikuks.

34 Ulguge, karjased, ja kisendage,
püherdage, karja isandad,
sest päevad on täis,
et teid tappa ja pillutada,
ja te langete nagu hinnaline astja!

35 Siis kaob karjastel varjupaik
ja karja isandail pakkupääs.

36 Kuule! Karjaste hädakisa
ja karja isandate hala!
Sest Issand laastab nende karjamaad

37 ja vaiksed vainud muutuvad elutuks
Issanda vihalõõma ees.

38 Otsekui oleks noor lõvi
jätnud oma padriku:
sest nende maa muutub õudseks
hävitaja mõõga ja tema vihalõõma ees.”


Kallis Issand, me täname Sind Sinu armastuse eest.  Me täname, et Sinu kohtumõistmised on samuti osa Sinu armastusest--Sa ei taha meid jätta patu meelevalda, mis laastab täielikult. Palume Sinu armu me maale ja rahvale. Sa oled ka meie rahvale saatnud prohveteid, kutsudes meid osadusse Sinuga. Anna armu kuulda ja tähele panna. Me täname, et Sa oled kogu maailma kohtumõistja. Ilmuta meile oma suurust ja vägevust, et me kardaksime Sind; et me oleksime valmis ja mõistaksime, kui Sa peaksid ’müristama’ ja tooma pühast asupaigast kuuldavale oma hääle. Aita meil ’väriseda’ nüüd, et võiksime kindlaks jääda, kui see juhtub. Täname, et Sa tahad meid lahutada patust, mis lahutab meid Sinust. Täname Jeesuse ja tema ristisurma eest. Täname Jeesuse vere eest, mis pole oma väge kaotanud ning tänagi veel tervendab, päästab ja puhastab. Aita meil seda kalliks pidada. Tahame elada Sinule, et Sa ei peaks meie maad tulema külastama kohtuga. 

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...