reede, 20. märts 2015

Jeremija 19/52. Purustatud kruus

19. peatükis kästakse prohvetil osta potissepalt savikruus, võtta kaasa poliitilised ja vaimulikud juhid ning minna Ben Hinnomi orgu. Lühendatult kasutati väljendit 'Hinnomi org' ehk Ge Hinnom, mis transkribeeriti kreeka keelde kui Gehenna, mida Uues Testamendis kasutatakse tulejärve, kustumatu tule ja põrgu tähenduses. Geograafiliselt on see madalaim paik Jeruusalemmas, oru kõrvalt hakkas kõrb (Hinnom valley).

Taas kutsub Jumal prohveti kaudu rahvast kuulma (s 3) ning tõdeb lõpuks, et nad ei taha teda kuulda võtta (s 15). Seeläbi raamistab see võtmesõna 'kuulma' kogu selle peatüki sõnumi. Raam on tegelikult laiem, samades salmides on veel sõna 'õnnetus' ning salmid 4-5 ning 13 moodustavad omakorda 'sisemise raami,' kirjeldades viljeldavat ebajumalateenistust. Peatüki keskmes asub karistus.

Baalide teenimine põhines kolmel 'sambal'- immoraalsus, laste ohverdus ja panteism (Today's Baal worship). Tänapäeval on muutunud selle tegevuse vorm, mitte aga sisu. Abielu ei ole au sees, lapsi 'ohverdatakse' juba emaihus (abort) ning loodut teenitakse enam kui Loojat.

Põhisüüna tuuakse siin peatükis välja imikute ohverdamine. Kainile ütles Jumal, et tema venna veri kisendab taeva poole (1 Ms 4:10). Samamoodi kisendab taeva poole ohverdatud süütute imikute veri ning ilmselt seetõttu peavad nad seda jubedust ise veelkord läbi elama (s 9).

Süütute laste hukkumisele ei vaata Jumal ka tänapäeval läbi sõrmede. Eesti abordistatistika on jahmatamapanev. Õnneks on viimase kümne aastaga toimunud positiivne muutus. Kui 2004. aastal toimus iga 100 elussünni kohta üle 90 abordi, ehk peaaegu pooled lapsed jäid sündimata, on 2013 aastal see arv langenud 56-le, mis on aga ikkagi lubamatult suur. Hiljutine seaduseparandus ilmselt suurendab seda arvu, eriti teismeliste hulgas, veelgi. Võib-olla peaksime mõtlema, kuidas saaksime kogudustena rohkem sellisesse olukorda sattunud neidusid/naisi aidata.

Prohvetil kästakse seejärel savikruus purustada--seesama kruus, mida potissepp nii hoolikalt meisterdanud oli, seesama, mille täitmist nii väga oodati (vt. Jr 13:12)--seesama kruus visati kildudeks kõigi rahva eest vastutavate isikute silme all. Prohvetliku pildina tähistab see hävitust, mille kaudu rahva alusetu kõrkus tasandatud saab ning mis ebajumalateenistusele lõpu teeb. Kalli hinna eest ostatud kruusist ei ole kahju, sest see on muutunud 'astjaks, mida ei saa parandada' (s 11). Kogu linn muutub põletuspaiga ehk tulejärve sarnaseks (s 12), Jeruusalemma kojad ning Juuda kuningate kojad rüvetatakse (s 13). Jumal on kiivas ning püha vihaga Jumal ja Tema on väetite abimees.

Issand, me oleme kurvad meie maa ja rahva olukorra pärast. Anna meile andeks, et meie vaimulik elu Sinu palge ees ei ole toonud jumalakartust me maale. Anna meile andeks, et Sinu seadused on nii ühiskonnas kui ka koguduses jalge alla tallatud. Anna meile armu meelt parandadaning elada Sulle meelepärast elu, too patutundmine ja tundlikkus Sinu vaimule oma kogudusse. Anna meile andeks, et me ei kaitse kõige väetimaid.  Anna meile tarkust olla lahenduseks, mitte kohtumõistjaks naistele, kes abi vajavad. Palume eriliselt meie noorte eest. Õnnista tööd,  mida noorte hulgas tehakse. Aita, et järjest rohkem oleks neid, kes hoiaksid endid abielu jaoks. Palume, et paljud noored võiksid Sind leida elu Issandana, eriti need, kes on masendunud ja raskustes.  Tervenda neid, kes on teinud aborti ja neid, kes on oma lastele selleks allkirja andnud. Õnnista eriliselt neid lapsi, kes on ime läbi abordist pääsenud, ning nende vanemaid ja kasuvanemaid.  Valmista neid aulisteks astjateks, kes toovad au Sinu pühale nimele!  

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

************

Tere tulemast (tagasi:)! Julgustan lugejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, mingi kindla aja (nt umbes üks tund päevas või vähem või rohkem vastavalt võimalustele) ning enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb. Kommentaarides võib jagada mõtteid või kirjalikult palvetada, kas antud päeva teemakohaselt või muid eestpalveid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...