esmaspäev, 23. märts 2015

Jeremija 22/52. Õigus ja õiglus

22.  peatükis antakse hoiatus kuningale. Arvatakse, et see on Sidkija, kuigi 18.-19.salm räägivad tema vennast Joojakimist ja 24.-30. salm kõnetavad  tema vennapoega Jehoojakini, kuningat, kelle vereliin lõpuks Jeesuseni viib, kuid kes ainult pärast kolme kuud valitsemist Paabelisse viidi. Vihjatakse ka isa Joosiale, kes on surnud ning vend Jooahasele (Sallum), kes on Egiptuses vaarao poolt vangistatud (s 10).

Kes iganes neist see kuningas on, kellele kuulutatakse, igal juhul kumab siit läbi Jumala igatsus armu anda. Jumal ootab ja pakub kuni lõpuni välja justkui võimalusi laialt kiirteelt kitsale külavaheteele pöörata, kus võiks aja maha võtta ja Teda otsida.   Armu aga ei saa anda enne, kuni maal valitsev ebaõiglus on heastatud. Nõnda ütleb Issand: Tehke õigust ja olge õiglased ning päästke riisutu rõhuja käest; ärge vaevake, ärge tehke liiga võõrale, vaeslapsele ja lesknaisele, ja ärge valage siin paigas süütut verd! (Jr 22:3Inimlikul pinnal tehtud valeotsused tuleb heastada, õigus peab ühetaoline (objektiivne) ning õiglus kõigile kättesaadav olema, mitte vaid nt sugulastele/tuttavatele, rikastele ja võimupositsioonil olijatele. 'Nagu taevas, nõnda ka maa peal'. Rikkuse pinnal tekkinud konfliktis annab Uus Testament alati õiguse vaestele (rikas mees ja Laatsarus, vaene lesknaine, vaesed ja rikkad Jakoobuse kirjas).

Samuti tuleb kaitsta neid, kes iseend kaitsta ei suuda ning mitte valada süütut verd. Viimase alla kuulub kindlasti ka kuritegude õiglane ja erapooletu lahendamine. Kaitsetutest on välja toodud kolm sotsiaalselt haavatavat gruppi: võõrad, lesknaised ja vaeslapsed. Võib-olla peaksime minema sügavamale ja küsima, miks meil on lesknaised ja vaeslapsed. Kiiresti jõuame välja sotsiaalsete pahedeni nagu alkohol, narkootikumid, pöörane käitumine liikluses, jne. Vaeslapsi toodavad ka purunenud paarisuhted ja majanduslik väljaränne ning lesknaisi majanduslik võidujooks, mille tagajärjel ületöötamine infarktini viib. Veel sügavamale minnes võime ehk oletada, et mitmed neist faktoritest on omakorda põhjustatud sellest, et paljude elul ei ole üht suuremat eesmärki ega mõtet ning selle puudumist püütaksegi muude vahenditega kompenseerida. Ja kristlastena hoiame vargsi omaette, justkui polekski meil lunastavat sõnumit, mida sarnases olukorras olijatele jagada. Kas pole see mitte sellepärast, et me pole oma palvekambris suutnud tunnetada oma kaaskodanike valu ja ahastust?!

Väga selgelt on siin peatükis ära toodud ka ebavõrdsust tootev majandussüsteem ning juhtide vastutus õiglasema ressursijaotuse suhtes: 
13 Häda sellele,
kes ehitab oma koja ebaõiglusega
ja oma ülakambrid ülekohtuga,
kes paneb oma ligimese palgata orjama
ega anna temale ta tasu,
 
ja
15 Kas sa selleks oled kuningas,
et hoobelda seedritega?
Eks sinu isagi söönud ja joonud,
aga ometi tegi ta õigust
ja oli õiglane.
17 Aga sinu silmad ja su süda
ei näe muud kui omakasu,
kuidas valada süütut verd
ning teostada vägivalda ja rõhumist.


Õiglaselt valitseda saab vaid kuningas, kes tunneb Jumalat Eks see tähenda minu tundmist? ütleb Issand. (s 16Me muidugi ei saa ühtegi valitsejat sundida Jumalat tundma, kuid me saame palvetada nende eest ja kuulutada neile, mis on ebaõigluse potentsiaalsed tagajärjed. Ja 'kuningate' südamed on eriliselt Jumala käes (Õp 21:1), seega on alust arvata, et palvetega saab seal palju ära teha. Samuti saame igapäevaselt ise toimida õiglaselt ning mitte kedagi survates, eemaldada tagarääkimine, vabastada (kibeduse) vangid, pakkuda  näljasele sedasama, mida ise himustame ja kõik need muud asjad Jesaja 58. peatükist.

Kallis Taevane Isa! Me täname Sind, et Sa kuuled palveid ja oled ka kuulnud me anumist. Me palume, et Sinu tahe võiks sündida me maal, et Sinu au võiks ilmuda, et Sinu õiglus võiks valitseda ning mitte kellelegi ei tehtaks liiga. Aita, et inimesed mistahes võimupositsioonidel ei kuritarvitaks oma seisundit ega ajaks taga omakasu. Palume nende eest, kes on rõhutud, mitmesugustes köidikutes või kannatavad ebavõrdsuse all. Too Sina oma jumalik lahendus neisse olukordadesse. Aita meil kuulda Sinu häält, tee meie palvekamber paigaks, kus me igatseme olla. Muuda me südameid, juhi meid. Ilma Sinuta ei oska ega taha me teha midagi. Ole ülistatud ja kiidetud, Issand! Tõsta üles eestpalvetajad oma koguduses, kes ööd kui päevad 'kisendavad' sinu ees, et õigus võiks valitseda me maal (Lk 18: 1-8).

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...