laupäev, 28. märts 2015

Jeremija 27/52. Paabeli ike

Mõned mõtted 27. peatükist

1) Tegelikult ei ole raske mõista, miks enamik arvas, et Jeremija on pigem 'märatseja' (Jr 29:26) kui tõeline Jumala prohvet. Lõppude lõpuks, ta nimetab Nebukadnetsarit Jumala sulaseks (27:6), kuigi oli teada, et see mees teenis ebajumalaid; ta julgustab inimesi hakkama Paabeli kuninga orjadeks, lausa vabatahtlikult panema oma 'kaelad tema ikke alla' (27:11). See on ikka ennekuulmatu. See oleks umbes nii, kui praegusel ajal kuulutaks keegi, et see iidsetelt Paabeli aladelt (Iraagist) hiljuti alguse saanud ja jõudsalt kasvav jõuk on tegelikult Jumala poolt ellu kutsutud külvama hävingut, et Tema saaks karistada 'kristlikke riike' (rahvaid, keda kutsutakse tema nimega), kes tegelikult ei teeni Teda, vaid 'rahvaste ebajumalaid' (raha, võim), kuid sellegipoolest loodavad Jumala kaitsele ja heakskiidule (nagu Jr 3:1-5), kuigi süda on temast kaugel ning tehakse 'usinasti kurja'. Selline prohvet mõistetaks otsemaid hukka (vähemalt sõnades, kui mitte füüsiliselt) vaatamata sellele, et Piiblist vaatab meile vastu võrdpilt, kus Jumala kohus just niimoodi toimiski.

Samasuguse olukorra ees oli ka üks teine prohvet, Habakuk, kes ägas Jumala ees rahva pattude pärast (Ha 1:1-4). Jumal vastab, et ta on kõike seda nurjatust näinud ning ta saadab kohe kohe lahenduse, kaldealased (Paabelist) karistajaks, kirjeldades kusjuures väga värvikalt nende jõhkrust ja jultumust (Ha 1:5-11). Seepeale 'tõreleb' prohvet Jumalaga (vähemalt selline alapealkiri on selle lõigu ette pandud), viies oma kimbatuse Tema ette: Kuidas nii? Nad on ju uskmatud? Kuidas saavad nemad olla Jumala tööriistaks? (Ha 1:12-17) Jumala vastus: Vaata, eks seegi ole vägede Issandalt,et rahvaste vaev saab tuleroaks ja rahvahõimud väsitavad endid ilmaaegu? (Ha 2:13). Teisisõnu, ka nemad saavad kätte oma patu palga. Tõeliselt tähtis on aga see, et 'maa saab täis Issanda au tundmist' (Ha 2:14) ning kõik toimib lõpuks selle sama eesmärgi nimel.

2) Kõik ümberkaudsed rahvad peavad tunda saama Issanda vihakarikat (25:15-28) ja köidikuid (27: 2-3). See on Looja Jumala õigus teha oma looduga, mida ta iganes soovib (27:5). 'Savi'  ei saa öelda oma vormijale, Mis sa teed?! (Js 45:9)

3) Salm 10Sest nemad (valeprohvetid) kuulutavad teile valet, selleks et teid eemaldada teie oma maalt, et mina peaksin teid ära tõukama, mistõttu te hukkute. Kui me jääme selle juurde, et Jumal tahab alati meile parimat, mis on käegakatsutavalt mõõdetav ja saatan on see, kes seda keelab, siis siit salmist  tuleb välja, et sellist 'parimat Jumalat' pakkuvad prohvetid on hukatuse tööriistad. Parimate kavatsustega ning üllaimatel eesmärkidel esitatud sõnum, mis on vildakas, sest selle allikas ei ole Jumal, paadutab südameid.

4) Salm  17-18: Teenige Paabeli kuningat, siis te jääte elama. Miks peaks see linn saama varemeiks? Kuningas Jekonja (ja Taaniel) koos ülikute ja käsitöölistega (vt ptk 24) oli ära viidud 606/605 aastal enne meie ajaarvamist (BC). Suurem osa rahvast jääb maale alles. 20 aastat hiljem, 586 BC hävitatakse Jeruusalemm lõplikult. Just selle aja kohta räägib 18. salm: Kui nad on prohvetid, siis seisku nad eestpalves Jumala ees, et lõplikku hävingut ei tuleks. Jumal 'vajab' üht ühenduslüli, et tema enda kavatsetud hävingut ära hoida. Veelgi on neil armuaeg, veelgi on lootust kõige hullemast pääseda.

5) Jumala koja riistad viiakse samuti Paabelisse (27:21-22). Tegemist on juba  Jesaja poolt Hiskijale antud prohveteeringu täitumisega (Js 39:1-8). Ometi ootas Jumal, et rahvas mõistaks, miks nad on vaenlase surve all, parandaks meelt, et lõplik hävitus ära hoida. Seda aga ei juhtunud. Sidkija loodab lõpuni 'üle lootuse lootuses', et küll saabub imeline pääste.

Taevane Isa, Kõigeväeline Juma! Me täname Sind selle eest, kes Sa oled! Me täname, et sa oled loonud taevaste taevad ja lõputu universumi. Me täname, et Sa sealjuures armastad igat inimest, kelle Sa oled loonud ning teed kõik võimaliku, et meid päästa patu väest. Täname, et Sa saatsid oma poja Jeesuse siia maailma, otsima ja päästma neid, kes on kadunud. Jeesus, me täname Sind, et Sa loobusid iseenese olust ja võtsid orja näo, saades sõnakuulelikuks ristisurmani. Aita meil mõista selle ohvri suurust ja tähendust. Me palume, et Sa tervendaksid me maa. Pööra me südamed ja me rahva südamed, et me hakkaksime Sind tähele panema ning kuuletuma Sinu juhtimisele. Me palume, et me mõistaksime Sinu prohvetlikku sõnumit selgelt, anna meile arusaamist, kui me Sinu sõna loeme; anna meile mõista praeguse hetke prohvetlikku tähendust. Anna visioone, ilmutusi, unenägusid, tunnetust, prohvetlikku selgust oma rahvale, et me tunneksime Sind ning teaksime, mida Sina oled tegemas maailmas. Aita meil olla meelparanduse kanalid, et Sina võiksid tervendada me maa, et meiegi maa saaks täis Issanda au tundmist. 

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...