teisipäev, 3. märts 2015

Jeremija 2/52. Jumal mäletab...

Jeremija 2 

Ma mäletan su kiindumust... Mitte, et Jumal kunagi midagi unustaks, kuid siin on midagi enamat... ta igatseb taga oma rahva 'kehvemate päevade' osadust.  Selliste päevade, kus Jumal oli kõik, mis neil oli. Ning puudust polnud tegelikult millestki.

Ometi toimus mingil hetkel muutus. Tasapisi 'ununes' Jumala suur päästetöö, kas Egiptuse vangipõlvest või Jeesuse ristisurma läbi; tasapisi tulid argimured, muud asjad said (õigustatult?) tähtsamaks. Jumal võrdleb seda praguliste kaevude kaevamisega, mis ei pea vett, selle asemel, et tulla eluveeallikale  (Jr 2:13), ta nimetab seda kahekordseks süüteoks.

Huvitav on siin see, et rahvas justkui ei saa aru, miks prohvet neid 'alusetult' süüdistab (2:23). Usaldus Jumala vastu ja usk tema päästesse, kui seda peaks vaja minema, on ju alles (2:27c) Samuti ollakse veendunud oma süütuses (2:35a) ning kõrgeimaks printsiibiks on armastus (2:33). Ometi väärtustab Jumal midagi hoopis muud: alistumist tema juhtimisele (2:20), viljakandmist (2:21), loobumist täitmast oma südame igatsusi muudest allikatest (2:18 - nn. 'Siihori ja Frati veed'). Mind on ikka intrigeerinud 34. salm. Kes on need vaesed süütud, kelle veri me kuuepalistusele jääb?! On need abordilapsed, kelle elu eest me pole osanud võidela? Või hoopis vastpöördunud, kes tihtipeale kogudustes "ellu ei jää", sest me pole osanud neid toetada?!    

Issand, anna meile armu palves läbi tungida sellest näilikkuse foonist ning mõista oma tõelist olukorda Sinu ees. Katsu mind läbi ja vaata, kas ma olen valuteel ning juhata mind igavesele teele Ps 139:24 Näita mulle minu osaduse sügavust ning Sinu armastuse suurust minu ja mu rahva suhtes. Me ei taha enam juua võõrastest allikatest, tahame uuesti leida Sind kui eluvee allikat. Tänu Sulle, et Sa pakud eluvett ilma hinnata kõigile, kes janunevad Sinu järele. Aita, et me ei unustaks Sinu suurt päästet meie eludes ega meie rahva seas. Ava meile oma sõna uks ning toida meid taevase roaga.Tahame pöörduda tagasi Sinu juurde ning alistuda Sinule. Läkita meid välja ning kasuta meid oma nime auks ja kiituseks. Anna meile kaastunnet kaitsetute vastu ning pane meid märkama abivajajaid.

Palveteemad:
1) Jumal tooks palvevaimu oma kogudusse ning kasvataks igatsust (nälga ja janu) isikliku osaduse järele;
2) ühe (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
3) Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
4) Jumal ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu.
5) Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni;

***********
Käesolev postitus on 2. osa 52-päevasest seeriast Jeremija raamatu põhjal, kus igal päeval loetakse järjest üks peatükk, mõtiskletakse pisut loetud Sõna üle ning palvetatakse maa ja rahva pärast. Postitused on järg 21-päevasele Taanieli palvele ja paastule 2015. a. riigikogu valimiste eel (http://www.facebook.com/paast2015).

Julgustan osalejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, umbes üks tund päevas (või pool tundi, kui nii pikalt ei jaksa). Väga soovitav on enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...