pühapäev, 15. märts 2015

Jeremija 14/52. Põud ja hulkuv rahvas

14. peatükis on maale tulnud põud. Sarnane olukord oli meil vist ka möödunud suvel, kui kaevud külades üksteise järel kuivaks hakkasid jääma. Meie maa on aga ikkagi üldiselt põuale vähem vastuvõtlik, palju on metsa, sood ja raba. Võib aga ette kujutada, et kui külas on vaid üks kaev ja see tühjaks saab, on paanika suur, sest tagajärjed on rasked (s 2-6). Sellegipoolest oleks Jumalal võimalik ka meie leivatugi väga lihtsalt eemaldada. Seetõttu on siinkohal ehk paslik meenutada Meie Isa palvet: Meie igapäevast leiba anna meile tänapäev..., sest ei ebajumalate seas pole vihmategijaid ega anna taevas piisku iseenesest (s 22). Põud (ja kõrb) võivad olla kasutatud vaimulikus tähenduses, nt Saamueli nooruses oli Jumala sõna ja ilumutuste põud (1 Sm 3:1), samuti prohveteerib Aamos, et tuleb aeg, kus inimesed nõrkevad janust Jumala sõna järele (Am 8:11-13)Henri Nouwen kasutab kõrbe kujundit psühholoogiliselt ning annab näpunäiteid, kuidas "olemusliku üksilduse kõrb" kauniks "üksinduse rohuaiaks" muuta.

Nagu ikka raskustes ja katsumustes, tuleb siingi rahvale meelde Jumal ja tema tõotused neid kaitsta ja varustada. Kummatigi selgub, et... Jumal on muutunud. Nüüd on ta kui "võõras maal" ja kõrbes ööbija (s 8). Tundub justkui oleks ta lihtsalt ära tüdinenud (s 19). Teame, et Jumal ja Tema armastus on igavesed ja Tema ei muutu. Seega, kui Jumal on meie arvates muutunud, tuleb põhjust otsida meie juurest. Nii oli ka siinsel korral--Jumal on "muutunud", sest rahval on meeldinud "hulkuda" (s 10) eemale Jumalast ja tema elukorraldusest. Kolmandat korda juba keelab Jumal Jeremijat teha palvet selle rahva eest (14:11). Jumal tunneb oma rahvale kaasa, ta silmist voolavad pisarad ööd kui päevad. Ometi ei saa ta nende patu eest oma silmi sulgeda, sest ta näeb, et tema rahva tütre haav on ravimatu (s 17).

Üks põhjus, miks rahvas oli niivõrd ära eksinud, oli see, et maa oli täis valeprohveteid, kes olid kuulutanud positiivseid rahusõnumeid (14-16), apelleerides Jumala armule ja päästele minevikus ning kes ei mõistnud, et aeg oli muutunud (ja inimeste olukord koos sellega) ning seetõttu olid muutunud ka Jumala plaanid. Pikemalt lahkab Jeremija seda teemat 23. peatükis, kuid ka praeguseks on seda mitu korda mainitud (vt nt 8:11). Nii et kuidagi seetõttu, et osa inimesi (prohveteid või ka lihtsalt Sõna jagajad) usaldasid küll Jumala tegusid minevikust, kuid ei võtnud vaevaks temaga osaduses olla, suutsid nad sõnumi pöörata valeks ning töötasid Jumalale vastu, ise seda mõistmata. Kahjuks ei tee sellised "prohvetid" halba mitte ainult endale, vaid ka inimestele, kes nende mõjuväljas on ja seda sõnumit kuulevad (s 16). Ja isegi siis, kui mõõk juba hävitab, uitavad need vaimulikud juhid ringi, saamata aru millestki (s 18).

Issand Jeesus, me täname Sind, et on veel armuaeg. Me palume, et Sa annaksid oma rahvale tarkust ja arusaamist Sinu sõnast ja sellest, mida Vaim kogudusele ütleb. Tee meie meeled teravaks, et suudaksime mõista Sinu teid. Läbista me süda tunnetama Sind tõeliselt, et me ei rahulduks positiivsete rahusõnumitega olukorras, kus rahu ei ole. Me täname Sind, et Sina ei muutu. Anna meile andeks, kui me oleme ka hulkunud eemale Sinust ja Sinu täistahtest meie suhtes. Too meid tagasi, et me saaksime pöörduda. Näita meile me südame olukorda, et Sinu kohtumõistmised, kui nad peaks tulema, ei tabaks meid üllatusena. Too meie maale suur nälg ja janu Sinu sõnade järele, kasvata me igatsust Sinu suhtes. Ava oma sõna, anna ilmutuslikku arusaamist ning anna tarkust seda edasi anda, ava meile Sinu eluvee allikad! Palume, et Eestimaa võiks olla iluaiaks Sinule. Ole kiidetud, Issand, kõigi oma vägevate tegude eest! 


Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

********
Julgustan osalejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, mingi kindla aja (nt umbes üks tund päevas või vähem või rohkem vastavalt võimalustele). Väga soovitav on enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb. Palun jagage kommentaarides kirjalikke palveid, kas iga päeva teemakohaselt või muid eestpalveid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...