pühapäev, 29. märts 2015

Jeremija 28/52. Hananja

28. peatükk ja Hananja. Me ei tea sellest mehest palju midagi. Samanimelisi on küll, näiteks üks Taanieli sõpradest, kes tulest läbi käis, oli enne Sadrakiks saamist Hananja. Peatükk koosneb peamiselt nende kahe prohveti omavahelisest jutuajamisest. Hananja püüab oma positiivsete sõnadega 'luua uut reaalsust', kuid see tal ei õnnestu. Puitikked, mida Jeremija oli kandnud, asendatase raudikkega. Jumal on rääkinud ja tema sõna on kindel.

Miks on Jeremija raamat täis nii palju hoiatusi valeprohvetitest, kes kuulutavad 'häid' sõnumeid ja (vale)lootust? Võib-olla seepärast, et siis, kui vaimulik ajastu on muutumas, on vaja eriliselt kuulda, mida Jumal räägib ja teada ka seda, mida ta ei räägi. See, keda/mida ja kui palju usutakse ning järgitakse, muutub elu ja surma küsimuseks. On aegu ja ajastuid, kus Jumal justkui ei reageeri väga jõuliselt. Samas on aegu, kui ajalik karistus järgneb kiiresti (nt Ananias ja Safiira, Ap 5). Hananja sureb üsna varsti pärast konflikti Jeremijaga. Selles konkreetses olukorras oli muidugi tähtis, et rahvas alistuks Jumala karistusele ning ei hakkaks Paabeli kuninga vastu mässama, hävitades nii tulevikuväljavaated.

Mind ennast puudutas see eilne mõte uuest Paabelist niivõrd, et ma jätkuvalt mõtisklen selle üle. Kui ma teaksin, et mõne(kümne?) aasta pärast on praegused Euroopa suurlinnad 'küntud põlluks' (Jr 26:18) ning kui ma teaksin, oleksin kindlalt veendunud, et minu eestpalved võiksid midagi muuta, kas ma siis palvetaksin kuidagi teistmoodi? Kui jah, siis kuidas? Teistmoodi kvaliteet või lihtsalt pikemalt? Andku Issand meile palvevaimu ja äratundmist Tema Vaimus.

Taeva ja maa looja! Me täname Sind selle eest, kes Sa oled. Täname, et Sina ei muutu, su heldus on ühtviiisi suur ja uus igal hommikul. Me täname, et on veel armuaeg, kus Sa kutsud oma rahvast Sinuga lähedasse osadusse. Aita, et me ei igatseks vaid Sinu ande, vaid Sind ennast. Anna armu, et me kuuleksime, mida Sa tahad oma rahvale praegusel hetkel öelda. Me täname, et Sina oled see, kes iketest vabastab. Palume nende eest, kes on täna mistahes köidikutes, kas hävitavate harjumuste kütkes, 'võlavangis', teiste inimeste ahistava meelevalla all või haigustes/hädades. Jeesus, sina tulid, et kuulutada vangidele vabastust, pimedatele nägemist, vaestele rõõmusõnumit ning laskma vabadusse rõhutuid. Tee seda täna me rahva hulgas. Las Sinu evangeelium kõlada kantslitest üle kogu me maa. Ole ülistatud ja kiidetud!   

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...