teisipäev, 31. märts 2015

Jeremija 30/52. Ära karda!

30. peatükis algab osa, mida on nimetatud ka 'Jeremija trööstiraamatuks' (NIV Study Bible), mis kestab 33. peatüki lõpuni.  Mõneti on see peatükk ka selgituseks, miks Juuda peab minema asumisele. Samas on taastamistõotus antud nii Juudale kui põhjapoolsele kuningriigile Iisraelile, kes oli juba 712. aastal enne Kristust assüürlaste poolt minema küüditatud. Jumal lubab taastamist neile mõlemile (s 3). Taastatakse ka tõotus pärida maa, mille esiisa Aabraham oli Jumalalt saanud (1 Mo 12:7).  Selline uuendatud tõotus näitab Jumala ustavust ja tema tõotuste püsimist vaatamata inimeste vastutööle.

Järgnevalt kuulutatakse ette Issanda päeva ('see päev'), mis on ühelt poolt ahastuse, teisalt aga päästepäev. 'Issanda päev' tähistab Jumala sekkumist ajalukku. Nii nagu mujalgi, kirjeldatakse selle väljendiga mingit lokaalsemat, kohe algavat sõda, aga ka ajastute lõpus toimuvat suurt Messia võitu kurjuse üle.

Selle peatüki keskne sõnum on aga: Ära karda! Ära karda, mu sulane Jaakob! Mina olen sinuga! Tõepoolest, liit Jumalaga, kui oled ka päris üksi, on vägevam kui mistahes vastujõud. 'Mina olen' on sind läkitanud, käskis Jumal Moosest end vaaraole tutvustada. Sina ja minagi võime olla kindlad, et kui Jumal on meie poolel, ei saa tõesti keegi meie vastu (Rm 8:38-39). Jumala rahvas võib tunda end kindlalt, lõpuks saab valitsema õiglus ja nende vangistajad peavad oma tegude eest maksma (s 16). Ike, mis oli neile peale pandud (vt Jr 27), saab murtud (s 30:8).

Kummatigi ei piisa vaid välisest vabadusest, poliitilisest sõltumatusest ja võimalusest ise oma rahva eest otsustada. Vaja on terveneda sisemiselt. Haavad, mille patt ja ebajumalateenistus me hinge on löönud, tuleb puhastada, salvida ja kinni siduda. Samuti tuleb terveneda kõigest kibedusest, mida teised inimesed on meile kas meelega või tahtmatult põhjustanud. Jumala elu ei saa meist iialgi välja hakata voolama, kui 'mädapaisel ei ole paranemist' (30:13). Kõik haavad, kuidas iganes nad on tekkinud, tuleb välja ravida, et 'korp võiks peale kasvada' (30:17). Mulle meenub siinkohal Dr Steve Seamands, kes rääkis 1997. a 'kiirgavatest armidest' (radiant scars)--need on need armid, mis on Jeesuse vere läbi täielikult välja ravitud ning ei pulbitse enam. Enamgi veel, nende haavade 'kiirgus' aitab kaasteeliste haavu ravida. Kunagi oli netis ka mingi sellekohane traktaat, aga ilmselt on materjal vahepeal jõudnud raamatusse "Haavad, mis tervendavad" (Wounds That Heal)

Niisiis, Jumal pakub Jeesuse vere läbi päästet ja tervenemist meie mädanevatest haavadest. Sel kannatusnädalal on paslik meenutada valude meest, kes haigustega tuttav, keda löödi meie süütegude pärast. Karistus oli tema peal, et meil oleks rahu (Js 53). Ta pakub meile vabadust kibedusest, eneseuhkusest, enese upitamise vajadusest, vihast,... absoluutselt kõigest, mis Teda ei austa. Sest siis ja alles siis võime me tõeliselt vabad olla...

Linn ehitatakse üles oma rusuhunnikule (s 18)... loomulikult täitub see prohveteering üsna pea Jeruusalemma kohta (70+ aastat hävitusest), aga Jumal tahab ka meie elude ja meie koguduste rusuhunnikud üles ehitada, et paleest (Issandale täielikult pühitsetud südame templist) võiks kosta tänulaul ja rõõmsate hääl (s 19). Siis on Jumalal 'pojad nagu muistegi' ja kogudus seisab kindlana ta ees (s 20). Siis on rahvas Jumalale meelepärast (s 22). Enne seda puhkeb aga suur torm, et toimuks vabanemine kõikidest muudest lojaalsustest (s 23).

Kallis Jeesus, me täname Sind selle eest, kes Sa oled: Võimas valitseja, vägev rahuvürst! Täname Sind Sinu armastuse ja ohvrisurma eest! Tänu Sulle, et Sa tulid siia maailma, et tuua meile vabadus; vabadust eelkõige meist enesest, meie uhkest loomusest, mis ei või alistuda Sinu tahtele. Issand, võta meid, puhasta me haavad oma võideõliga, seo need ja tervenda. Tahame levitada Kristuse head lõhna, mitte roiskunud haavade lehka.  Aita, et ka meie haavad kiirgaksid ja juhataksid inimesi Sinu poole. Anna meile suurem ilmutus sellest, kes Sina oled, et võiksime Sind järgida kogu südamest. Aita, et meie südamete templist võiks pidevalt voolata välja tänulaul.  Jeesus, me täname Sind Su vere eest, mis tänagi veel tervendab, päästab ja vabastab. Me palume Sinu vere varju me maale ja rahvale. Ole Sina meie kaitsjaks, juhatajaks ja õpetajaks. Täname Sind, et Sina tahad, et Su kogudus seisaks kindlana Su ees. Sündigu, Issand, Sinu tahtmine, nagu taevas nõnda ka maa peal.  

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Euroopat

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...