teisipäev, 17. märts 2015

Jeremija 16/52. Lõpuaja sõnum

16. peatükk

Kui hakkasin seda peatükki selle pilguga vaatama, et millest siin kirjutada võiks, libistasin pilguga üle esimese kümne salmi, mõeldes, et nojah, see on ju sõda ja hävitus ning eks seda ole siin piisavalt olnud ka juba--kuni mõistsin--STOPP!!! Kuidas on võimalik isegi Jeremijat nii lugeda, et muutud tundetuks sellisele kuulutusele ja otsid midagi uuemat ja huvitavamat, selmet lasta neid vägagi võikaid pilte oma sisemusse imbuda?! Kirjeldus kujutab sõda, sellist sõda, nagu meiegi esivanemad mitte väga kauges minevikus läbi pidid elama. Miks see loetu mulle korda ei lähe? Kas usun minagi, et midagi taolist ei saa meie maal küll iialgi enam juhtuda?! Eriti nüüd, kus osaleme sõjalistes ja muudes liitudes?!

Ometi on Jumal aeg-ajalt mu südant nende teemadega puudutanud ja siiski on igapäevaselt kergem uskuda 'positiivset' ja jääda oma pettekujutelmadesse ning soovmõtlemisse ning mitte lasta Jumalal oma südant läbistada. Ainus, mis aitab, on Jumala ees Sõna üle mõtisklemine, et ta saaks selle sõnumi sügavale mu südamesse vajutada. Mõtlema peaksid meid panema ka prohvetlikud hääled, mis meid kutsuvad II ilmasõjaaegsest olukorrast õppima, nt nagu "Hoiatavad noodid ja sõnumid". Kindel on see, et kui Jumal ei säästnud oma kallist omandrahvast, ei vaata ta ühegi teise rahva pattudele läbi sõrmede. Kui me ei lase ennast praeguse hetke olulisusest häirida, siis oleme sama mõistmatud, kui Iisraeli rahvas, kellele pidi ikka ja jälle selgitama, et 'No miks küll ometi see hävitus meid on tabanud?!' (s 10), kuigi ka vastus on üks ja seesama: Te olete oma Jumala maha jätnud ja teeninud teisi jumalaid (s 11) ning käite oma kurja südame paadumuses ega kuule, mida Jumal räägib (s 12).

Jumala silmad viibivad kogu maa pea (1 Mo 11:12) ning jälgivad toimuvat (s 17), miski pole varjul tema eest (Lk 8:17). Prohvet jagab ka armu sõnumit (s 14-15), aga see saab teoks alles siis, kui karistus on ära kantud (s 18).

Räägitakse, et kui prohvet näeb nägemusi, siis puudub seal ajaline dimensioon. See on umbes nii, et kui me vaatame kaugelt üksteise ees või kõrval asetsevaid mägesid, ei saa me täpselt aru, kui kaugel nad üksteisest asetsevad ja kui suured on orud ja/või tasandikud nende vahel. Minu meelest on 19. salm siin peatükis just selline 'mägi', mis väga kaugelt väga lähedasena paistab. Millise aja kohta andis Jumala vaim siin prohvetile valgust?

19 Issand, mu tugevus ja varjupaik,
mu pelgupaik hädaajal.
Sinu juurde tulevad rahvad
maa äärtest ja ütlevad:
„Meie vanemail oli pärisosaks
ainult vale, tühised ebajumalad,
ja nende hulgas ei olnud ühtegi,
kellest oleks olnud kasu.”


Kas pole see mitte päris lõpuaeg, kus rahvad maa äärtest pöörduvad Jumala poole? Nad tulevad ning tunnistavad oma vanemate ebajumalatest, kes olid kõik kasutud. Samuti läheb see  kokku Jeesuse küsimusega, kas ta leiab usku maa pealt, kui ta tagasi tuleb. Kuulutatav sõnum on sageli muutunud nii lahjaks, et see ei puuduta enam südameid ja igamees võib käia selle järel, keda ta oma silmis õigeks peab. Inimene võib ise endale mistahes kuju luua ja seda süümepiinadeta järgida. Ometi tahab Taeva Jumal meile teada anda, et Tema. On. Issand. (s 21)

Taeva Jumal, Vägede Issand! Ülev on Sinu nimi ja Su kohtumõistmised on õiglased. Anna meile tunda Sinu suurust ja vägevust! Anna meile mõista, et Sinu sõna on tõde. Tee meid haavatavaks Sinu Sõnale; aita, et see võiks sügavale me südamesse imbuda. Raputa meid lahti meie vaikelust ja illusioonidest, millega end kammitsenud oleme. Las Sinu sõna mõõk läbistada me südameid. Me tahame hüljata oma ebajumalad ning järgida Sind. Aita, et meie lapsed ei peaks sellisel viisil meie ebajumalate üle kohut mõistma. Sina oled meie pärisosa! Ilmuta oma suurust, vägevust ja au meie rahva keskel! Anna meie valitsejatele tarkust ülalt, mis on puhas, rahumeelne ja täis head vilja! Aita, et hoolitseksime vaeslaste, lesknaiste ja kõigi teiste väetite ja nende õiguste eest.  Pööra meie rahva südamed ja saatus. Ole kiidetud, Issand!

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Läänemere regiooni.

************

Tere tulemast! Julgustan lugejaid võtma aega Jumalale palveks ja Sõna lugemiseks mingil kindlal kellaajal, mingi kindla aja (nt umbes üks tund päevas või vähem või rohkem vastavalt võimalustele) ning enne selle palvemõtiskluse lugemist selle päeva peatükk ise läbi lugeda ja otsida, mida Jumal sealt elavaks teeb. Kommentaarides võib jagada mõtteid või kirjalikult palvetada, kas antud päeva teemakohaselt või muid eestpalveid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...