kolmapäev, 22. aprill 2015

Jeremija 51/52. Paabeli karistus

Loe eelnevalt Jeremija 51. peatükk.

Selle ja eelmise peatüki prohveteeringud on antud enne seda, kui kuningas Sidkija Paabelisse viidi. Jeremija annab küüditatavale Serajale  juhtnöörid, mida selle sõnumiga tegema peab. Kirjarull tuleb kõigile ette lugeda, kuid lõpuks koos raskusega visata Eufratese voogudesse, et näitlikustada, kuidas Paabel kord vajuma hakkab (51:63-64). Niisiis saadeti teine suur laine küüditatuid teele koos sõnumiga, et nende survestaja ei saa igavesti nautida oma üleolekut.

Ilmselt on see nii ka üksikisiku tasandil ja palju väiksemal skaalal. Jumal on kogu maailma õiglane kohtumõistja. Tema näeb kõikjale ning teab kõike, mis me elus on juhtunud. Kui sulle või mulle haiget tehti, oli tema seal. Ta oli sealsamas, sulle väga lähedal. Kui palvetad piisavalt kaua ja otsid vastuseid seni vastuseta küsimustele, avastad ka seda, miks sa tookord teda ei näinud või tähele ei pannud.

Jumal on ka armukade peigmees. Täiusliku abikaasana ei saa ta vaadata pealt, kui tema pruuti ei kohelda väärikalt (Õp 6:32-35), kusjuures selline armastus ja kaitse on ette nähtud absoluutselt igale 'pisikesele'--nõdrale, vaesele, kannatavale inimlapsele, kes tema nimesse usub--Mt 18:6Mk 9:42 ja Lk 17:2 erinevad nüanssides, et mismoodi neile pisikestele kurja tehti, kuid üks on kindel--neile osaks saanud kohtlemisele ei vaata Jumal läbi sõrmede. Vaata, tema ajab sinu riiuasja! (51:36)

Kindlasti ei vaata Jumal ka läbi sõrmede sellele, kui tema omandrahvas kannatab. Vaatamata sellele, et Jumal laskis kõik selle õnnetuse tulla, pärib ta aru neilt, kes rüüstamist pisut ehk liiga palju nautisid (51:25). Issand maksab kätte ka oma templi eest (51:11). Nagu teame Taanieli raamatust, langes suur Babülon selsamal ööl, kui veiniuimas kuningas käskis templi karikad enda lõbuks välja tuua (Tn 5:2). Kohut mõistetakse seeläbi nii kuninga kui ka tema ebajumalate üle (Tn 5:23-24).

Paabelisse küüditamise ülim eesmärk oli Jumala rahvast puhastada ja neid nende enesepiisavusest tühjendada. Ometi oli seal olemas ka üks peidetud motiiv-- päästa ja parandada Paabel (51:9), mis küll kahjuks ei õnnestunud.

Kes on nagu Issand! See on juba kolmas kord kui kolmes eelviimases peatükis see teema tõstatub. Siia aga on lisatud ülistuslaul:

15 Tema on oma rammuga teinud maa,
tarkusega rajanud maailma
ja mõistusega laotanud taeva.
 

16 Kui tema teeb häält,
siis on taevas vee kohin
ja ta tõstab pilved maa äärest;
tema teeb vihmale välgud
ja toob tuule välja selle aitadest.
 

17 Inimesed on kõik rumalad,
mõistusest ilma.
Iga kullassepp jääb häbisse
jumalakuju pärast,
sest tema valatud kujud on pettus
ja neis pole vaimu.
 

18 Need on tühised, naeruväärt töö:
oma katsumisajal nad hukkuvad.
 

19 Nende sarnane ei ole see,
kes on Jaakobi osa,
sest tema on kõige looja ja ta pärisosa kepp.
Vägede Issand on tema nimi.


'Mõistusest ilma', rumalad inimesed ei taipa, et ebajumalatest pole tegelikult mingit kasu. Ei taipa nad ka seda, et Jumal oma armukadeduses mõistab kohut kõigi 'nikerdatud kujude' üle (51: 47), kõige üle, mis jumalatunnetuse vastu on kerkinud. Ei rikkus ega hea strateegiline positsioon suuda päästa (51:13). Vägede Issand on Tema nimi!

Kallis Issand! Täname Sind, et Sina, Vägede Issand, valitsed, keegi pole Sinu sarnane. Täname, et meil on veel armu- ja rahuaeg. Täname, et Sa pole veel tulnud mõistma kohut meie ebajumalate üle ega külastama me maad kohtuga. Palume Su vere varju meie maa üle. Palume, et paljud võiksid pöörduda Sinu poole, tunnistada Sind Issandaks ja Päästjaks  ning hüüda Sind appi, teades et Sina vastad. Paranda haavad ja anna kindlust kõigile, kes on raskustes, et Sina sead õigluse jalule. Anna armu kuulda Sinu sõna ja mõista, mida Sinu Vaim kogudusele ütleb. Anna armu, et mõistaksime, kuidas Sina tahad meid kasutada meie rahva heaks ja kõigi rahvaste heaks, kelle hulka Sa oled meid pillutanud. Aita, et me jääksime püsivalt ja kannatlikult palvesse ja osadusse, et oleksime valmis mistahes raskusteks. Rõõmusta meid oma palvekojas! Ava meile peidetud allikad! Anna tunda oma imelist ligiolu, mis muudab kõik olukorrad ning toob Taeva maa peale. Palume, et Sinu au võiks ilmuda me maal.  Ole kiidetud ja ülistaud, Issand, kõige Looja!  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...