laupäev, 18. aprill 2015

Jeremija 47/52. Vilistid ja vetevood

Loe eelnevalt 47. peatükk.

Vilistid olid Iisraeli ja Juuda mereäärsed naabrid, kes olid seal elanud ammu enne neid. Kui www.piibel.net otsingusse panna 'vilist', siis saame hulga huvitavaid vasteid, mille kaudu näeme, kuidas Iisraeli rahva elu nendega läbi oli põimunud. Näiteks läksid nii Aabraham kui tema poeg Iisak mõneks ajaks vilistide juurde võõrana elama, kuna nende maal oli nälg (1Ms 21:34 , 1Ms 26:1) Vilistimaa oli olnud antud Iisraeli lastele, kui nad Egiptusest tagasi tulid, kuid nad ei olnud oma vallutusretkega lõpuni hakkama saanud (Jos 13:2), vilistimaa jäi vallutamata. Vilistid olid korduvalt Jumala 'viha vitsaks' kohtumõistjate ajal (Km 10:7 ). Taavet võitles vilist Koljatiga ning vilistide sõjameestega ka paljudes muudes lahingutes. Tema esimese naise Miikaeli mõrsjahind oli olnud 100 tapetud vilisti 2Sm 3:14 . 

Allegooriline tõlgendus on selline Piibli lugemise viis, kus tegelikele sündmustele omistatakse vaimulik tähendus. Nt räägib Paulus Aabrahami kahest naisest/lapsest ja samas selgitab kahe lepingu erinevusi (Gl 4:24). Seda 47. peatükki lugedes on mul kange tahtmine ka neile vilistidele vaimulik tõlgendus anda. Nimelt, vilistid olid nagu lähedased naabrid, kes samas olid igavesed Jumala rahva vaenlased. Jumal oli tahtnud, et nad oleks olnud hävitatud, kuid maa vallutamise lõpuks polnud seda suudetud (Jos 13:2). Lugedes eile postitatud Tozeri esseed uue ja vana-aja ristist, tuli mõte, et vilistide maa on nagu vana loomus, vana Aadam--peaks olema surnud ja hävitatud, aga ikka tuleb ja püüab su üle võidutseda. Vilistide maa koosnes viiest piirkonnast ehk linnriigist. Need on siis nagu viis meelt, mis meid juhivad ja mõnikord isegi Jumala laeka mõneks ajaks hoiule võtavad, eriti siis, kui sedasama laegast valesti kasutatakse (1Sm 4:6) . Just vilistid on need, kes usuesiisa Aabrahami kaevud mulda täis loobivad või neid eluvee kaevusid endale võtavad. Samas vilistid kadestavad Jumala õnnistusi (1Ms 26:14) Saamueli ajal, kes südamest Jumalat otsis, oli ka rahval vilistidest rahu 1Sm 7:13 , kuid Sauli ajal oli nendega pidev sõda (1Sm 14:52). Paralleele on ilmselt veelgi enam, vaja oleks mõtiskleda, kuidas läbi iga selle näite Jumal saab meile midagi näidata meie endi olukorrast ning tõmmata meid enam enese juurde.

Teine kujund, mis siin peatükis mu jaoks intrigeeriv on, on tulvaveed. Ps 69  nutab Taavet, et veed on tõusnud tema hinge hukutama. Evangeeliumitest teame, et ainus, mis meid tulvavete eest kaitsta saab, on tugev alus Lk 6:46-49, kui meie elu alus on rajatud Kristus-kaljule. Huvitaval kombel läheb see tähendamissõna hästi kokku Jeremijaga. Su alus on kaljule rajatud siis, kui kuuled tema häält ja teed selle järgi. Jumala armastus on tugev nagu surm, kiivus julm nagu surmavald (Ül 8:6). Seda armastust ei suuda kustutada suured veed ega uputada jõed (Ül 8:7). Jumala auhiilguski katab kord maad nagu vesi merepõhja (Ha 2:14).

Kolmas salm räägib, et isad on jõuetud ja ei vaata enam oma laste järgi. Palvetagem täna ka Eestimaa purunenud perede eest, kus isad on mistahes põhjustel läinud oma teed. Malaakia raamatus tõotab Jumal oma lepingu ingli kaudu pöörata vanemate südamed taas laste poole ja vastupidi, et ta ei peaks tulema lööma maad needusega (Ml 3:24). See juhtub vahetult enne seda, kui tuleb Issanda päev, suur ja kardetav. Palves selle eest seistes võime igatsedes kiirendada Issanda päeva tulekut, mil taevad põledes lagunevad ning maailma algaained tules ära sulavad 2Pt 3:12.

Kallis Jeesus, me täname Sind Sinu ülisuure armastuse eest. Täname Sind, et Sa läksid ristile selleks, et meie pattudele ära sureksime ning elaksime õigusele, elaksime Sulle, Jeesus! Issand, me tahame tulla Sinu juurde ja nõustuda, et me oleme surma väärt ja et meie vanas inimeses ei ole midagi head. Võta meid ning ärata üles uuele elule, kus Sina saad meid täielikult juhtida. Me oleme väsinud aseainetest. Me tahame tunda Sind sellisena nagu Sina oled. Me tahame olla valmis, mis iganes ei juhtuks meie ümber. Tahame koguda õli vaikse vaimu kadumatuses, Sinu ees, Issand. Ilmuta oma auhiilgust meie palvekambrites, anna ennast meile tunda, et me kuuleksime Sinu häält ning oskaksime seda järgida. Palume perekondade eest Eestimaal. Sa näed, kui palju on katkisi perekondi, kus isad ja mõnikord ka emad on jõuetud laste järele vaatama.  Tule armust appi, paranda peresuhted, anna püsivust suhetega vaeva näha ning armu andestada. Õnnista vanavanemaid, kes teinekord on vanemate rolli üle võtnud. Õnnista lapsi, kes vajavad mõlemaid vanemaid. Õnnista vaeslapsi, kes leinavad oma vanemaid.  Palume, et Sa pööraksid vanemate südamed laste poole, et me märkaksime oma ja ka teiste laste vajadusi ning igatsusi ja oskaksime neile reageerida Sinu südame järgi. Täname Sind laste eest, kelle sa meile oled usaldanud. Palume, et Sa pööraksid meie laste südamed vanemate poole. Täname, et on veel armuaeg ja Sa oled me maad kõige hullemast hoidnud. Anna alandlikkust juhtidele ja valitsejatele, et nad oskaksid lahendada probleeme, mis me maa ja rahva ees seisavad. Palume, et Sinu tahe sünniks me maal. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...