kolmapäev, 15. aprill 2015

Jeremija 45/52. Baaruki probleem

Loe eelnevalt Jeremija 45. peatükk.

Baaruk oli Jeremija abiline; mees, kes tema dikteerimise all sõnumid kirja pani ning aitas ka mujal, nii kui sai, näiteks põldu osta, kui Jeremija vangis oli (Jr 32) ning vahendas kirjapandut, kui see Jeremija ise seda teha ei saanud (Jr 36). Lõpuks arvavad sõjapealikud, et Jeremija hoopis täidab ise Baaruki korraldusi ning süüdistavad neid vandenõus (Jr 43:3). Käesolev lugu viib meid taas ajas tagasi kuningas Sidkija isa Joojakimi aega. Joojakim oli see kuningas, kes ühe prohveti oli juba tapnud (Jr 26:20-23). Seega ei olnud see mingi kerge aeg sellises ametis. Prohvet on nördinud, et ta elu ja olukorrad on rahutud. Tahaks midagi enamat, sest ta on seda jumalameest teenima hakates ju kõigest muust loobunud.

Jumala vastus on: "Ära nõua enesele suuri asju!" Seegi on Jumala sõna ja praeguses olukorras mõeldud  suure julgustusena. Huvitav, mitu korda oleme seda kirjakohta jutlustes kuulnud või FB seinal rippumas näinud? Minul esiti ei meenu kohe mitte ühtegi selleteemalist. Pigem olen ma näinud, et üks 'prosperiti-tont' käib mööda maad ringi ja hullutab inimesi. Eile ilmus ka üks seda probleemi käsitlev inglisekeelne artikkel: 'Evangelistid peaksid mitte tõotama inimestele, et Jumalal nende jaoks imeline plaan on'. Pealkirja tekstist lahus vaadates ma protesteeriksin kohe, sest mina omal ajal, ca 25 aastat tagasi uskusin seda küll tõemeeli (kuigi see polnud mu pöördumise aluseks) ja tagasi vaadates ei kahetse ma midagi. Jumal on tõepoolest imeliselt juhtinud ja teinud võimalikuks päris 'võimatuid' asju ning õnnistanud ülevoolavalt. Jah, ka minu elus on olnud raskusi ja kaotusi, kuid pärast ühte eluperioodi, kus olin oma asjadega täiesti tupikusse jõudnud, ei olnud mul enam küsimusi stiilis: Miks küll nii, Jumal?! Olin oma südamevalus nimelt nii kaua ja tõsiselt otsinud ja Jumalale 'peale käinud', et Tema mulle ise kõike selgitas ning ma nägin Teda ka seal, kus enne oli tundunud, et ta oli mu 'maha jätnud'.

Artikkel räägib pigem sellest, et potentsiaalsetele usklikele lubatakse kerget ja imelist elu-- täpsem tõlge oleks ehk 'head elu', selles mõttes, et 'muredeta, raskusteta'. Inimesed meelitatakse valelootustega kirikus käima ning siis, kui tulevad raskused, ei osata nendega midagi peale hakata. Autor väidab ka, et just seetõttu on kristlikes peredes kasvanud lapsed tihti usukauged või üldse eemale läinud, sest ootused ja tegelikkus ei lähe kokku. Küsimus ei ole minu meelest niivõrd mitte vaidluses, kas on ikka imeline plaan või mitte, vaid selles, et see plaan saab täituda seda imelisemalt, mida lähedasemas osaduses inimene on ja mida enam ta Jumala riiki otsib üle kõige muu ehk 'esiti'. Ja kui see osadus on tõeliselt lähedane, võib juhtuda, et inimene selleks, et 'Kristuse tunnetust' kätte saada, võib kõige muu Pauluse kombel kahjuks ja pühkmeiks (algkeeles 'haisvaks saastaks' :-)) arvata (Fl 3:8).

'Oleme muutnud päästmise kitsa tee kergeks rajaks. Oleme teinud Kuningas Jeesusest ülemteenri. Tahame, et rist oleks kerge, teekond lihtne ja et oleksime koormatest priid.Paljud lubavad probleemidevaba elu, samas tegeleme iga nädal arvukate probleemidega. Kahjuks võivad ebarealistlikud ootused Jumala suhtes tuua depressiooni ja lootusetuse.

Kuidas sobitub 'hea elu' kokku sellega, et suur grupp kristlasi hiljuti Egiptuses mõrvati? Mida öelda kristlikule perele, kelle mõlemad lapsed surevad kümne aasta jooksul? Või vanematele, kellele teatatakse, et nende 3-aastasel on verevähk? Ja apostlid... 11 neist kaheteistkümnest surid märtritena...  

Siin on võti: Meie suhe Jumalaga ei sõltu vastamata palvetest, katsumustest, raskustest ega tagakiusust, vaid sellest, kes Tema on. Tema on meie vundament tormide keskel. Tema on meie rahu hirmude keskel. Tema on meie lohutus ängistuses. Evangeelium on lootuse ja lunastuse sõnum, mis pakub meile Jumala armu katsumuste keskel ning rahu, mis ületab kõik arusaamise. Me ei leia seda sisemist rahu enne, kui meil on rahu Jumalaga. 

Kummalisel kombel on ka siin, kui Jumal just niimoodi vastab, tegemist ajastusega. Kunagi keegi ütles tabavalt Jabesi palve kohta (1 Aj 4:10),  et siis, kui Iisrael peitis end koobastes kohtumõistjate ajal, polnud mõtet seda palvet paluda, sest koopa seinad ei ole kummist. Sama on ka siin kirjakohas. Mida Sa, Baaruk, kogu selle materiaalse õnnistusega peale hakkad, kui kõik varsti kohe hävineb?! (Jr 45:4). Baarukile saab osaks elu, kuhu ta iganes läheb. Seda on muide rohkem, kui Jeremijale osaks sai. Pärast eelmist, 44. peatükki ei kuule me Jeremijast enam midagi. Kõik prohveteeringud viimastes peatükkides, millel on ajaline märge, näitavad, et need on kirja pandud palju aega varem. Ilmselt hukkus Jeremijagi Egiptuses mõõga ja/või nälja abil.

Ole Jumalaga osaduses! Pane tähele, mis ajal me elame! Ära nõua enesele suuri asju! Mõista, et Jumal on su suurim rikkus! Küll tema siis kaitseb, varjab ja varustab...

Kallis Taevane Isa! Ma palun, et Sa ilmutaksid ennast igale ühele, kes Sind otsib, Eestimaal ja kaugemalgi. Ma palun, et me võiksime tõeliselt tunda Sind, ainust tõelist Jumalat ja Jeesus Kristust, keda Sina oled läkitanud. Anna armu, et saaksime aru Sinu sõnast; et võiksime mõista, mida sa teed ja kuidas sa tegutsed. Aita, et me käiksime seda kitsast teed, kus Sina tahad meid vabastada kõigest sellest, mis Sind ei austa. Me täname, Sind, Jeesus, et Sina oled meie eest kõik andnud, saanud vaeseks ning täiesti tühjaks, et meie saaksime rikkaks, et meil oleks elu ja seda ülirohkesti. Täna me Sinu vere eest, mis tänagi veel tervendab ja vabastab. Täname Sind, et Sa oled meie tugev alus tormide keskel; oled kartustes meie rahu ning lohutus ängistuses. Tänu Sulle, et Sina annad meile  armu katsumuste keskel ning Sinu rahu ületab kõik arusaamise. Kuningate kuningas, täname Sind Sinu armastuse ja pika meele eest. Issand, Sa näed rahulolematust me riigis. Sa näed ebaõiglust ja hoolimatust. Palume, et Sina ise tuleksid, annaksid tarkust, kuidas sellega võidelda, ning tooksid parima võimaliku lahenduse. Puuduta me valitsejate südameid, anna mõistmist ja arusaamist. Tahame Sind usaldada kõigis oma eluvaldkondades. Täname, et ilma Sinuta ei suuda me midagi teha. Jumal, me palume, et Sinu tahtmine võiks sündida me maal.    

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...