pühapäev, 12. aprill 2015

Jeremija 41/52. Täielik kaos

Loe eelnevalt 41. peatükk.

Seda peatükki lugedes võiks kohe küsida, et miks juhtuvad heade inimestega halvad asjad. Me ei saa siit teada, miks küll Jumal ei kaitse meest, kes ühena vähestest usub Jeremija prohveteeringuid ning keeldub uskumast kaasinimesest halba (vt 40:16)? Miks laseb Jumal vaenlase nõu täide minna? Aga võib-olla on Gedalja liiga heasüdamlik selle kurja aja jaoks? On ta 'liiga hea' allesjäänud Juuda rahvale (eeldades, et iga rahvas väärib oma juhte) ning ta 'koristatakse rahusse' (Js 57:1-2)?! Või ei taju ta lihtsalt 'suurt pilti' ega taipa, millisel ajastul teda juhiks on pandud ning millised meeleolud piirkonnas valitsevad?!

Ammonlaste kuninga õhutusel ja piiblikommentaatorite arvates kadedusest motiveerituna tapab Ishmael Gedalja pidusöögi ajal, olles teeselnud heasoovlikku külalist. Koos temaga kaotavad elu kõik Gedalja juures olnud juudi mehed ja kaldea sõjamehed. Nagu sellest veel vähe oleks, tapab Ishmael järgmisel päeval 70 meest, kes murtud südametega, alandlikena Jumala ees olid teel Jumala kotta ohverdama. Taas esitleb ta end lahke ja heatahtlikuna, kuid tapab nad siis ning viskab nende laibad kaevu. 10 meest pääsevad, sest lubavad avaldada peidetud toiduvarud. Seejärel võtab ta vangi kogu rahva, kaasaarvatud kuningatütred, keda Paabeli pealik oli Gedalja hoolde jätnud. See Ishmael pidi küll olema mingi kuri geenius, kes kaldealaste poolt turvatud peakorteris sellist hävingut saab külvata. Paljuski õnnestus see tal ilmselt Gedalja lihtsameelset usaldust enda huvides ära kasutades. Kuidas aga saavad 11 meest järgmisel päeval võidutseda 80 üle?

Siin peatükis tõuseb ka tõeline kangelane, Kaareahi poeg Joohanan. Tema oli see, kes oli algselt Gedaljat hoiatanud vandenõu eest, kuid oli selle eest saanud süüdistuse laimamises. Nüüd, kus ta kuuleb, et vandenõu on õnnestunud, on rahva saatus talle esmatähtis ja ta ei viivita Ishmaeli vastu sõtta minemast. Ishmael küll pääseb kaheksa mehega ning läheb tagasi ammonlaste juurde, kuid Joohanan suudab vabastada rahva, kellel selle üle väga hea meel, on ning kes seejärel tagasi pöördub. Joohananist saab seejärel de facto kui mitte kogu maa uus juht, siis vähemalt 'pealinna linnapea'. Ja Joohanan mõistab viimaste sündmuste potentsiaalset mõju ning aimab ette kaldealaste reaktsiooni nende poolt paika pandud valitseja mõrva suhtes. Seetõttu pakib ta kohvreid, et kogu rahvaga Egiptusesse maapakku minna. Inimlikult tundub see ainuõige otsusena, sest elu omal maal on muutunud liiga riskantseks.

Jumal, me täname, et Sina valitsed. Me täname, et Sina tegutsed ja juhid maailma rahvaste ajalugu ka siis, kui meile tundub mõni periood täieliku kaosena. Anna armu, et meie riigis ükski juht ei tegutseks välisvaenlase õhutusel ega isiklikust kadedusest motiveerituna. Me täname sind me juhtide ja ülemuste eest, kelle Sina oled meie üle seadnud. Aita meid, et suudaksime hinnata seda tööd, mida nad meie heaks teevad, et võiksime elada vaikset ja rahulikku elu kõiges jumalakartuses ja väärikuses. Aita meil mõista meelevalda, mida kätkevad endas need ametid, mis tagavad meile korra ja heaolu. Õnnista politseinikke, piirivalvureid, tuletõrjujaid ja  kõiki teisi riigiametnikke. 

Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Euroopat  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...