kolmapäev, 1. aprill 2015

Jeremija 31/52. Jäägi õnnistus

31. peatükk.

Taas kohtame siin kirjakohta, mida sageli tsiteeritakse: Ma olen sind armastanud igavese armastusega, seepärast jääb mu osadus sinuga (Jr 31:3) ja taas olen näinud seda kasutatavat n.ö 'tühjalt kohalt', peaaegu et Jumala kõikelubava ja -salliva armastuse tõestuseks. Ometi polnud see armastus pime ega kõikelubav, sest siin räägitakse ajast, kui kõik karistus on kantud ja rahvas on taas pöördunud kogu südamest Jumala poole ning Tema hakkab neid uuesti üles ehitama.

Veel räägitakse siin 'jäägist’. Kui kurjus ja vastuhakk lähevad väga suureks, toob Jumal karistuse, kuid samas jätab alati jäägi, kes on ustav ja Tema plaane edasi viib. Nii oli see Noa ajal, kui 'jäägiks' oli Noa perekond, need kaheksa hinge, kes päästeti läbi vee (1Pt 3:20). Kõrbes tõotatud maa poole liikuvatest tuhandetest, kes Egiptusest välja olid tulnud, pääses sinna vaid kaks, Kaaleb ja Joosua. Eelija oli omal ajal väga heitunud, arvates, et ta on üksi järele jäänud (Rm 11:3), samas oli Jumalal varuks lausa seitse tuhat meest, kes ei olnud kummardunud baalide ette (Rm 11:4). Jesaja kasutab seda väljendit nende kohta, kes Iisraelist lõpuks Messia poole pöörduvad: Olgu Iisraeli sugu otsekui mereliiva, ometi pöördub sellest vaid jääk (Js 10:22). Kas sama analoogiat saab kasutada ka koguduse kohta, sõltub sellest, millist teoloogilist positsiooni esindatakse--kas arvatakse, et see käib (vaid) füüsilise Iisraeli, (vaid) koguduse või mõlema kohta. Rooma kiri annab minu meelest küll arvata, et ka füüsiline Iisraeli 'jääk' taastatakse 'armuvalikut mööda' (Rm 11:5). 

Samamoodi on ka selle peatüki kohta mitmeid vastakaid arvamusi. Kui arvata, et see vaid koguduse kohta käib, siis mida teha salmidega nagu: Tema, kes pillutas Iisraeli, kogub ja hoiab teda?  (31:10). Siinkohal ei ole mul aega ega tahtmistki seda diskussiooni arendada, seda enam, et tegemist on ühe mehe unenäoga (31:26) :-). Igal juhul avaneb siin üks ütlemata rõõmus vaatepilt sellest, kuidas Jumala lunastus saab nähtavaks. Inimesed ilutsevad ja säravad Jumala ustavuse ning headuse pärast: nende hing on nagu kastetud rohuaed ja nad ei närbu enam (31:12), olles trööstitud ja kosutatud kuni küllastumiseni (31:13-14). Samas meenutatakse hukkunuid (31:15; 31:18), kuid nähakse selles oma süüd ning võimalust meeleparanduseks (31:19).

Jumal igatseb andestada (31:20) ning ootab, et rahvas peaks meeles 'märgikive' ja rada, mida nad on käinud. Suurimaks tähiseks läbi kogu ajaloo on Jeesuse rist. Nagu kunagi pani Jumal merele piiri, öeldes, siiamaani ja ei mitte enam Õp 8:29, samamoodi pani Jeesus piiri patule, pakkudes igaühele võimalust pöörduda, kui me vaid tunnistame, et tema vereohver ka meie pattude eest on maksnud, ning otsustame elada Temale. Tule tagasi, inimlaps, sest vaid Jumalas leiad sa rahu! (31:21)

Iisraeli ja Juuda sooga tehakse uus leping (31:31), sest vana leping, mis tehti Egiptusest välja tulles, on rahva poolt murtud (31:32). Uus leping kirjutatakse südamesse (31:33) ja siis on tunnetus Jumalast nii elav, et sellekohast õpetust polegi enam vaja (31:34). Meile meeldib mõelda, et Jeesuse läbi me olemegi sellises uues lepingus, kuid miks siis meie tegude viljad koguduses rohkem sõnakuulmatu Iisraeli tegusid/vilju meenutavad?  Ehk selle uue lepingu toimima hakkamiseks ei piisa vaid nelja tõsiasja tunnistamisest ja 'patuse palvest'?  Ehk on see uus leping ka kättesaadav praegu vaid jäägile, kes Tema seadusi, Tema sõna, Tema ligiolu kõigest kõrgemaks hindavad ning Teda otsivad kui kõige hinnalisemat aaret (Mt 13:44)

Kallis Jeesus, me täname Sind Sinu ülisuure armu eest! Täname, et Sina oled ustav ja Sinu plaanid täituvad ka siis, kui meie inimestena oma osa tegemata jätame. Täname, et Su ustavus on suur ja Su arm on uus igal hommikul. Tänu Sulle, Jeesus, selle 'märgikivi' eest, mille Sa seadsid Kolgatale. Tänu Sulle vere eest, mis voolas Sinu ristist. Täname, et see on uue lepingu veri, mis võib muuta igaühe südame, kes Sinu poole pöördub ja kõike muud hüljates Sind otsib. Anna ennast tunda otsijatele, Jeesus! Me täname, et Sa oled viimasel ajal andnud meile prohvetlikku lootust ja rõõmu. Tõsta Eestimaal üles inimesed, kelle süda põleb Sinule, kes kuulevad Su häält ning ei kaldu sellest ei paremale ega vasakule. Tee teoks oma plaanid Eestimaal! Sinu tahe sündigu me maal! 



Igapäevased palveteemad:
1) et Jumal tõstaks üles eestpalvetajate armee, kes seisaks vahimehena maa ja rahva eest:
2) et Jumala tahe sünniks riigivalitsemises; Jumal annaks tarkust valitud riigikogule ning pööraks nende südamed;
3) ühe või mitme (vabalt valitud) hääleka jumalavastase arvamusliidri pöördumise pärast;
4) et Jumal puhastaks oma koguduse ning ilmutaks oma au me maal imetegude ja tunnustähtede kaudu;
5) et Jumal kaitseks Eestit, Baltikumi ja kogu Euroopat

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...