laupäev, 11. aprill 2015

Jeremija 40/52. Järellainetus

Loe eelnevalt Jeremija 40. 

Jeremija prohveteeringud on lõpuks läinud täide. Võib ta mõttes endale 'õlale patsutada' ning mõelda 'tubli töö' ja 'no ma ju rääkisin!'? Pigem mitte. Maa on laastatud ja rahvas on ahelais. Vaenlase armee kõrge ametniku tunnustus raputab kui soola haavale--nemad saavad aru, kuid oma rahvas ei tahtnud mõista... Samas on muidugi alati kergem teiste probleeme ja möödalaskmisi tähele panna. Pinnud, palgid, jne. Ka Paabeli jaoks on Jumalal prohveti kaudu nii mõndagi öelda (vt Jeremija 50-51).

Jeremijale üksi antakse valida, kas lahkuda prohvetina, keda lõpuks vääriliselt tunnustama hakatakse, või jääda paigale ning olla kasuks oma rahvale, kes veel alles on jäänud (vrdl Fl 1:24 ). 'Kogu maa on su ees lahti'--nii ütlesid ka Aabraham Lotile, kui talle tema elupaiga valida andis (1Ms 13:9) ja vaarao Joosepile, et tema isa ja vendi Egiptusesse majutada (1Ms 47:6) Teisisõnu, Mine, kuhu tahad ja tee, mida soovid. Jeremija valib oma viletsa kodumaa. Paabelisse mitteminek vabastab prohveti ka süüdististest, justkui oleks ta varasemalt prohveteerinud oma isiklikku kasu silmas pidades. Arvatakse, et 5. salmi lõpuosas mainitud teeroog ja kingitus olid pigem väikeseks kompensatsiooniks selle eest, mida Jeremija vallutustes kaotanud oli.

Juudat jääb asehaldurina valitsema Gedalja. Seekord on Paabeli personalivalik sedavõrra parem olnud, et mees on ustav oma ülemustele (Jr 40:10). Ta julgustab allesjääjaid alistuma Paabeli kuningale ja lubab, et neil on siis hea põli. Sõnum levib ja kannab endas justkui uut lootust, sest inimesed pöörduvad tagasi naaberriikidest, kuhu nad sõja eest eelnevalt pagenud olid (Jr 40:9). Samas pole Gedalja ilmselt ka mitte kõige nutikam, kuna ta ei võta kuulda oma sõjapealike luureandmeid, et Ammoni kuningas tahab teda tappa. On see hoiatav näide, et inimestesse ei tasu 'kinni jääda' ja Jumal võib ka muuta neid kanaleid, kelle kaudu ta meiega suhtleb, et me oleksime kogu aeg 'ärksad'--ehk oli ta ära harjunud, et vaid Jeremija kaudu saab Jumal kellegagi suhelda... need sõjaväepealikud, mida nemad ka Jumala asjadest teavad, räägivad vaid kuulujutte ja laimavad niisama... Jumal võib ju rääkida eesligi kaudu ning kividki hakkavad kisendama, kui vaid Tema seda tahab.

Gedalja kutsub rahvast üles koguma veini, suvist puuvilja ning õli (40:9b). Kindlasti saaks siin mõtiskleda, miks vaid veini ja suvist puuvilja väga palju koguti, kuid õli kohta ei öelda enam midagi...  (40:12). Muudest kirjakohtadest teame (Mt 25:1-13), et õli kogumine saviastjatesse on just see, mis kindlustab ka kõik muu...

Kallis Issand, me täname, et Sina valitsed, isegi kui me seda ei taju või ei märka, kuidas see, mis sünnib, kuidagi Sinu plaanidega kooskõlas saab olla. Aita meil koguda õli, et me suudaksime püsima jääda selle ajani, kui Sina tagasi tuled. Anna armu, et me oleksime vagurad kui tuvid, kuid targad nagu maod, aita, et me oleksime tundlikud Sinu vaimule ega laseks ennast ühestki eksitada. Palume oma räsitud ja muserdatud kodumaa eest. Anna, et Sinu rahvas võiks alanduda palvele kõigis paigus, et Sina saaksid tulla ja tervendada me maa.   

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...