kolmapäev, 20. jaanuar 2010

Võidu hind

Tahaksin jagada lõike Aino Henno raamatust "Võidu hind", kus ta jagab lugejatega oma noorelt surnud venna Valdur Rosenvaldi päevikut tema elust koos Jumalaga. Kuidagi väga kinnitav on lugeda, et üle 50 aasta tagasi andis Jumal samasuguseid igatsusi ja võitlusi kui tänapäeval. Jeesus on ju seesama, eile, täna ja igavesti. Samuti pole muutunud see viis, kuidas päriselt Jumala juurde jõuda. Aga las Valdur räägib nüüd ise meiega. Tervitan seeläbi ka oma kalleid sõpru Kolgatalt, kelle kaudu võisin suvel kogeda sedasama õnnistust- Mailit, Rauli ja Katrinit.

13. mai 1955
"Nii reaalseks on saanud tõde: Jumal ei vaja ustavaid töötegijaid, vaid neid, kes on valmis maksma täit iseenese hinda - käima piiritus usalduses Tema jälgedes. Näib olevat Jumala seadus, et igaviku väärtusega töö teostub siin maailmas vaid niivõrd, kuivõrd Kristus leiab südameid, kes end täielikult Talle üle annavad.

Kui see hind, mida need iniesed iseenese näol maksavad Kristuse ohvri kaudu, on makstud-ükskõik, kus ja kas nähtavalt või nähtamatult, saab Jumal teha tööd, kusjuures Ta tegeliku töö juures võib siis kasutada ka neid, kes pole end täiesti Talle üle andnud. Kuid üleandnute kaudu makstakse hind!

Tõeliselt maksab selle hinna muidugi Kristus, sest ükski inimene ise pole suuteline sellise ohvri toomiseks. Ja teiseks - kõige selle lõplikuks aluseks jääb ikkagi Kristuse ohver.

Kristuse ohvrisurm -> Üleantud elu -> Kristuse verepalga kogumine.

Kui puudub vahepeal üleantud elu, katkeb Jumala töö"


3. oktoober 1955
"Usuteaduslikus seminaris valmistatakse vendi tööle õppimise teel raamatute, paberi ja pliiatsi abil. Mind on Jumal töö jaoks ette valmistanud sel teel, et viis mu kõrbeüksindusse ja viskas seal sulatusahju kuumusesse, et põleks ära kõik inimlik. Seminari eesmärk on ette valmistada haritud ja tarka jutlustajat. Mind on ta jätnud inimlikult rumalaks, püüdnud kasvatada täielikku usaldust Tema vastu.

Kaasaja ametliku kristluse kaks põhitunnust:

a) Pühapäevaga piirduv Jumala teenimine
b) mugava elu otsing


TULEB ALUSTENI LÕHKUDA SEE VANA,
ET EHITADA UUT!"


8. aprill 1956
"Kinnitused jätkuvad. Hoolimata vaenlase vihastest rünnakutest ja haiguse raskest seisundist ei lase Issand kahaneda usul ja ootamise jõul (janu ja ootus Püha Vaimu täiuse järele). Ta on ikka ja jälle ilmunud mõjuvate kinnitustega ja annab pidevalt tunda oma lähedalolu.

Täna hommikul sai suureks mõte: Kui ka Issand ei peaks mulle vastama ja tõukaks mind ära tööst kui kasutu kõrvale, ei tea ma siiski paremat, kui kinni hoida Tema Ristist ja tänada põrmus Tema püha nime. Temale on antud minu elu ja Tal on õigus sellega teha, mida tahab, kas viljakalt tarvitada või kasutult nurka visata. Õnnis, kes Temast ei pahandu!

Kui vaid kord tohiksin olla... Taevariigis!"

*********

Kas pole aktuaalne? Kas pole päevakohane? Paar päeva tagasi kirjutasin Põlevast ohvrist altaril. Täna on Jumal mulle näidanud, et kuigi olen paljutki üle andnud, meeldib mullegi mugav elu ja Issanda ligiolu nautimine ja seda kõike enamgi veel, kui tunnetada Jumala koormaid hukkuva maailma ja Eesti lähituleviku pärast ning sellepärast tõsiselt mures ja palves olla.

Samas, kuidagi peab olema võimalik nö "lepitada" need kaks ka oma ihus... piiritu, lapselik usaldus ja rõõm Kallimast ning teisalt Tema mure ja valu ning igatsus meid kasutada maailma lepitajatena ja tuua pööre ühiskonda. See nõuab distsipliini, nõuab täielikku ausust iseendalt, täielikku alistumist Jumala tahtele. Nõuab paastumist ja palvetamist, Jumala riigi "ründamist" ja selle "enesele kiskumist", mida Ristija Johannese päevist saadik tehakse. Kuid kõige enam tunnen puudust osadusest, ühest grupist, kes võiks jagada seda valu ja mille liikmed võiksid üksteist kinnitada sõnumitega Jumala südame lähedalt.

Lõpetuseks eilses postituses Usuelu surmav mürk mainitud luuletus "Ohvrirahu":

Tasa valgub ohvrirahu
väsind hinge leele
ja mu igatsus nüüd mahub
kitsalegi teele.

Pole tarvis laiu kaari,
pingsat õnnejahti,
süda alandatud maani,
ütleb endast lahti

Vajub millessegi suurde -
see on ohvrirahu.
Ainult sinu risti juurde
kõik mu koorem mahub.

*****
Paar tundi hiljem...
Kuulasin just üht jutlust The Lovesick Heart of the Fasted Lifestyle - Session One I käsu elamisest praktikas. See peab olema kõige aluseks. Muidu ei tööta ükski ministri, tekitab vaid masendust, viha ja läbipõlemist, sest me järgime "oma agendat"
Romance with the Gospel
Fasted Lifestyle
Painkillers of the western lifestyle
Prayer, fasting, giving-highway to God's liberty
How far would you take a man or woman with a western
wallet and a western lifestyle?!- How hungry is that heart?!
Why not you?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...