teisipäev, 5. jaanuar 2010

Edukuse valem

Aga nemad püsisid apostlite õpetuses ja osaduses, leivamurdmises ja palvetes. Ent igale inimesele tuli kartus, sest palju imetegusid ja tunnustähti sündis apostlite läbi. (Ap 2:42-43)

Jutt käib siin algkogudusest, sellest samast, kus Pühale Vaimule valetamine tõi kaasa ajaliku surma--Jumal sekkus reaalselt igapäevaellu. Mida nad siis tegid, et olla edukad?

SÕNA
Nad püsisid apostlite õpetuses ehk Sõnas. Sõna on kõige alus. Sõna on see, mis oli alguses ja mille läbi on tehtud taevad ja maa. Ja sõna sai lihaks ja alles seeläbi tuli isiklik pääste. Kantslist kuuldud sõna peab ka lihaks ehk elavaks saama, muidu ei ole tast kasu millekski. Nagu soolgi, mis tuimaks saab, kõlbab vaid välja visata. Sest "Jumala sõna on elav ja tõhus ja vahedam kui ükski kaheterane mõõk ning tungib läbi, kuni ta eraldab hinge ja vaimu, liigesed ja üdi, ning on südame meelsuse ja kaalutluste hindaja. Ja ükski loodu ei ole tema ees nähtamatu, vaid kõik on alasti ja paljastatud tema silma ees - tema ees, kellele meil tuleb aru anda." (He 4:12-13)
Kui Sõna, mida täna kantslist jagad, ei täida seda eesmärki, siis on kanal kinni, kusagil on ummistus ja Sa vaid mürgitad Kristuse ihu oma mõtete ja arvamustega.

Kui Sõna ei ole, siis pole Vaimul midagi kasutada, mida elavaks teha. Selle tagajärjel rahvas nälgib. Kui Sõna asemel on kiirtoit, siis tekivad söömishäired ja muud anomaaliad (nt rasvtõbi). Loe peatükki toidust postituses Meie usu suur ja sügav sisu.

OSADUS
Kristuse ihu osadus on kristluse müsteerium. Ja see pole pelgalt kohvilauaosadus, mis meil tänapäeval nii tavaline on. 20 a tagasi olime kohvita, kuid osadus liikmete vahel oli ehe.
Tema (Kristus) on see, kes on pannud mõned apostleiks ja mõned prohveteiks ja mõned evangelistideks, mõned karjaseiks ja õpetajaiks,12 et pühi inimesi valmistada abistamistööle Kristuse ihu ülesehitamiseks,13kuni meie kõik jõuame usu ja Jumala Poja tundmise ühtsusesse, saades täismeheks Kristuse täisea mõõtu mööda, 14 et me ei oleks enam väetid lapsed, keda pillutab ja kõigutab iga õpetusetuul, et inimliku pettemänguga eksitusse kavaldada, 15vaid et me tõtt rääkides armastuses kasvaksime kõigiti selle sisse, kes on pea - Kristus. 16Temas on kogu ihu liidetud kokku ja hoitakse koos kõigi üksteist toetavate liikmete abil, nii nagu on iga üksikliikme ülesanne. Sel viisil saab ihu kasvujõu iseenese ülesehitamiseks armastuses. (Ef 4)
Jällegi, kui neid ameteid koguduses ei ole, on kusagil mindud väga viltu ja asi ei toimi, nii nagu peab.

Kui räägitakse kristlase meelevallast, siis tihti räägitakse Efesose kirja 1. peatükist ja sellest, kui suur vägi meil Jeesuse ülestõusmise kaudu on. See (Jeesuse ülestõusmise vägi) sai tegevaks Kristuses, kui ta tema üles äratas surnuist ja pani istuma oma paremale käele taevas, 21kõrgele üle iga valitsuse ja meelevalla ja väe ja ülemuse ning üle iga nime, mida nimetatakse mitte üksnes nüüdsel, vaid ka tulevasel ajastul, 22ja ta alistas tema jalge alla kõik ning pani tema kõigi asjade üle peaks kogudusele,23kes on tema ihu, tema täius, kes täidab kõik kõiges. Mina ei loe siit välja, et igal liikmel oleks see meelevald, vaid hoopis, et see meelevald on antud kogudusele ja vaid koguduse osaduses võib see tõotus täituda. Kristuse ihu on TEMA TÄIUS, kes kõik kõiges täidab. Ehk need, kes arvavad, et neil kogudust vaja pole, seisatuge ja mõelge üks kord veel.

LEIVAMURDMINE
Sakramentidega on meil kõik korras. Kord kuus ikka, kui mitte rohkem. Aga kas siingi on mõeldud vaid välist kombetäitlust? Jeesus on käsu andnud leiba murda meenutamaks Tema ristisurma, KUNI TA TULEB. Ehk iga leivamurdmine peaks olema ka Kristuse taastulemise kuulutus. Me peaksime endale aru andma, et see igakuine kogunemine on kui Taevane eelmaitse, kui Peigmees tuleb järele oma Pruudile (kes on Tema ihu), kes oma rüüd on pesnud ja igatseb olla vaid oma Kallimaga. Vaid nii saab armulaud olla terviseks ja kinnituseks. Kes aga endale neist asjadest aru ei anna (ei anna aru sellest ihust, nagu Paulus ütleb), see sööb ja joob enesele nuhtlust. Nagu Juudas Iskariotki, kes oli usin armuvahendite tarbija, kuid arvas, et Jumala tahte täitmiseks siin maailmas piisab oma mõistusest küll (vt Juudase sündroom).

PALVED
Palve ja paastumine on üliolulised. Paastumine on palvete jõuallikas justkui ja seda seepärast, et meie inimlik loomus ei pääse siis nii palju esile ja me oleme tundlikumad Jumalale ja Tema märguannetele. Palve ei muuda Jumalat, vaid meid. Ja kuna meie saame tundlikumaks, siis võime paremini ja täpsemalt täita Jumala tahet. Palvetamine võib toimuda ka vales meelsuses. "Te palute pahasti" manitseb Jakoobus. Proovikiviks on taas jälle vilja olemasolu. Kas need palved on täitnud oma eesmärgi või mitte. Jumala suurimaks sooviks on vastata KÕIGILE palvetele, mis on palutud Jeesusega kooskõlas. Jälle taas, kui me seda ei koge, ehk ei ole me piisavalt Isa südame lähedal ja Jeesuse rinna najal?

IMETEOD JA TUNNUSTÄHED
Need tulevad, kui kõik neli eelnevat osa on koguduses üles tõstetud. Ehk teisisõnu, need ei saa jääda tulemata, kui Jumal meie keskel jälle tõeliselt tegutseda saab. Samas, imeteod ei ole iseenesest mitte midagi (tean, et paljud on neist vaimustuses). Nad on tühised selle kõrval, mida tähendab Jumala ligiolu, tema tuntav kohalolek igas eluolukorras. Kui seda koged, võid hõisata koos laulikuga: Üksnes Sind, mu kallis Jeesus! Siis ei ole enam vahet, kas Sul on õnnistused ja annid või mitte. Tähtis on Andja, kes samas on Iseenda minu eest andnud ning armastab mind igavese armastusega, rohkem ja sügavamalt kui ükski inimene seda suudaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...