neljapäev, 14. jaanuar 2010

Õli ime (2 Ku 4)

Tsitaate Niilo Ylivainio raamatust "Õli ime" (Tln 1991).

Kindlasti oli prohvetiõpilase töö raske ajal, mil rahvas tervenisti ei teeninud Jumalat. Eelmised kuningad ei kartnud Jumalat. Teenisisd ebajumalaid. Kui valitseja ei teeni Jumalat, ei tee seda ka rahvas. Sama kehtib ka koguduse elus. Kui õpetajad ja jutlustajad on ükskõiksed hingede võitmises, on seda lambadki ja tulemus on ikaldus. (lk 8)

Ärkamised sünnivad palvekoosolekutel, mitte kantslist, kuigi kantslil on koht tõsise Sõna kuulutamisel. Ärkamine on südamemures hüütud palve vastus. See on igitõde. Ei mingite tehniliste võtetega, kunstilise tegutsemisega ei saavutata koguduses ärkamist. Piibel ütleb, et Jumal pöörab end nende palvetajate poole, kes on kõik minetanud, kellel enestel ei ole midagi, kes ei kiitle oma saavutuste või teenetega. (lk 10)

Kui Jumal on ime teinud, jääb meil vaid kiidelda Jeesusest Kristusest. Jumalal ei ole mingit raskust vabastada meid viinast, tubakast, hoorusest, vandumisest või teistest nähtavaist või nähtamatuist pahedest, kuid Ta tahab, et me tunnistaksime, "mis meie majas on". Et tunnistaksime oma vaesust. Minu tegevusest ei ole olnud kasu, minu koguduses ei ole ärkamist, haiged ei parane minu tegevuse läbi. Kui raske on inimesel tunnistada Jumala ja teiste inimeste ees oma abitust ja küündimatust Jumala riigi töös. Mõni jooks meelsamini pool liitrit tõrva, kui tunnistaks tõtt oma elust. (lk 11)

Lesk ei vedanud astjate koormat surnud kõrbe, vaid koju. Lahendus pidi tulema kodus, pealegi lukustatud uste taga. On kindel, kui meie isiklikus elus imet ei toimu, ei toimu see ka kuulajaskonnas, rahva elus. Esimene ime toimub alati üksikisiku tasandil ja suletud uste taga, Jeesuse sõnade kohaselt - "kambris". (lk 14)

Igaüks, kes täitub Püha Vaimuga, teab kindlasti, millal Ta on saabunud Tema ellu. Kui erinev on teha tööd Tema väe mõjualusena võrreldes seda oma mõistusega töötamisega. Mõtle sellele, enne kui lähed kantslisse. On sul õigus vastu Jeesuse keeldu kõneleda Jumalast ilma Püha Vaimu võidmiseta? (lk 16)

Täitu Püha Vaimu ja tulega! See on lahendus Su elule, ainus võiduvõimalus. See on ainus, mis teeb sinust hingede võitja. Ainus tuli, mis paneb sind Kristusele põlema. Ainus vägi, mis lahutab maailmast. Ainus tõrvik, mida oled kutsutud kandma elu kõrbes. Aga et see taevane tuli, leek, vägi ja elu saaksid meis meelevalla, tuleb meil võidelda palvetades ja paastudes, nagu meie Issand on teinud. (lk 24)

Kohutav on näha neid tuhandeid kristlasi, kes ei tea midagi Pühast Vaimust. Kui nad ka teavad, nad siiski ei igatse Teda. Kuidas nad maksavad maailmale oma võlga ja võidavad hingi Issandale, kui neil ei ole selleks jõudu? Kuidas kristlased teisi Jumala armastusega soojendavad, kui nad ise seda ei tunne? Kuidas nad tunnistavad Jumala väest, kui nad ise ei ole seda kogenud? Kuidas Jumala tules põleda, kui ollakse külmad ja Jumalast kaugel? Mil viisil kristlased teisi innustavad, kui nad ise on ükskõiksed Jumala töös? (lk 26)

Võimatu on mõista jutlustajat, kes kõneleb kantslis Jumala armastusest patuste vastu, kui ta ise ei ole sellest kaasa haaratud. Kuid on võimatu olla kaasa haaratud, kui ei ole kogetud õli imet. (lk 26)

Kristlased olgu mures vaimuliku olukorra pärast. On lastud mööda libiseda kümneid armuaastaid, aga maailm on veel evangeliseerimata. Issand on kogu aeg siin-seal meenutanud: "Aeg lõpeb, aeg lõpeb! Koguge õli astjatesse!" Otsustamise hetk on praegu! Jumal on valmis tegema imet ja Ta teeb seda Püha Vaimu õli kaudu. (lk 26)

Kui Jeesus on teinud ime sinu elus, teeb Ta imesid ka teiste elus. Jeesus alustab imede tegemist sinust, "vaesest lesest" (lk 26).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...