teisipäev, 31. august 2010

Laenatud mõtted II

Eelmise pühapäeva (29. 08) teenistus www.ihop.org/weekendservices kl 8.30 ja 10.30. Jutlustab Allen Hood. Refereerin lühidalt, seda, mis meelde jäi.

Jeesus on Kaana pulmas. Ema sunnib teda tegema midagi, mille kohta Jeesus ütleb, et pole tema aeg. Ema Maarja aga ei nõustu sellega, vaid annab mõista: Mis mõttes, "Naine"?! Ma olen su ema ja mina ütlen Sulle, mis aeg Sul on. Ning Jeesus nõustub.

Olles aga pulmas, hakkab Jeesus mõtlema oma pulmadele, oma pruudile, kes on vaid talle ustav ja truu. Ning samas teab ta, et sellelsamal pruudil on praegu 50 armukest. Ning ta teeb paelust piitsa ning läheb templit puhastama. Pulmale järgnevalt mõistab ta niiviisi kohut 1) Iisraeli palveteenistuse üle ja 2) Iisraeli õpetuse üle

Palveteenistuse üle selles mõttes, et paganate õu pidi olema palvepaigaks. Saalomon oli palunud, et kui paganad tulevad ja näevad seda suurt templit ja palvetavad siis Taeva Jumala poole, et Jumal siis vastaks ja nad niiviisi tuleksid Jumala tundmisele. Preestrid aga olid palve võimaluse täiesti ära võtnud sellest pühast paigast ja täitnud paganate õue oma poodidega... kaubandus õitses, kuid palvetada seal enam ei saanud.

Teiseks mõistab Jeesus kohut õpetuse üle. Nikodeemus tuleb öö varju all Jeesust intervjueerima, et kas tema pole mitte see Messias, kelle seljataha võiks koondada kõik poliitilised jõud?! Ta meelitab Jeesust oma ilukõnedega: Me teame, et sa oled Jumala juurest. Jeesus aga annab mõista: Nikodeemus, suurim vaenlane on sinu enda südames. Kui ma tõesti aitaksin teil Rooma võimu alt pääseda, siis kes päästas sind sinu enda kurja südame käest. See, miks te üldse roomlaste all olete, on selle kurja südame tagajärg. Jeesus ei pea seega neid meelitusi millekski ja ajab oma rida. Kuni lõpuks Nikodeemus on valmis kuulama.

Meie usume ka, et põhimõtteliselt on inimene hea ja tema süda võimeline õigesti otsustama. Tegelikult on aga meie meeled sõgestunud ja süda lõpuni kuri. Aidata võib vaid uuestisünd ja selle mõju ei saa silmaga näha. Käsutegudest kinnipidamist saab mõõta. Vaimu tööd inimeses ei näe keegi. Näeme vaid mõju. Nagu tuulegi puhul. Kuuleme ta häält, tunnetame tema väge, kui pargid ja metsad puudest lagedaks lähevad. Aga kinni püüda ja rahvale näidata ei saa.

Jeesus ütleb Nikodeemusele: Tead, su suurim probleem on see, et sa ei võta vastu minu tunnistust. Sa arvad, et kui ma annan sulle piisavalt informatsiooni, siis sa oled ise võimeline õigesti otsustama. Aga tegelikult on su süda kuri ja sa oled patune. Sina arvad, et kui ma annan sulle õiged vastused, siis sa tuleksid minu poolele. Tegelikult aga see nii ei toimi. Nii sina kui su sõbrad hääletavad, et mind risti lüüa. Kedagi teist ei huvita tegelikult, kus või mis tõde on.  Sinu uskmatus on su suurim probleem, mitte Rooma riik.

Patt on surmav. Ja sellega ei tohi mängida. Mitte keegi ei võta ruumis, kus on ebolaviirus, 10 minutiks maski peast, et adrenaliini pisutki oma ellu tuua. Ega süsti endale lõbu pärast vähirakke. Ometi me teeme seda vaimulikus mõttes kogu aeg. Flirdime patuga ja ei võta Jumala sõna piisavalt tõsiselt.

Ja nii nagu Jumal oma armus kõrbes Moosesel mao posti otsa lasi riputada, et kui nad oma patu pärast kannatades sinna vaatasid, võisid nad päästetud saada, tasuta, täiesti armust; nii on ka Jeesus ise läinud ristipuule, et kõik, kes teda seal näevad ja vaatavad, võiksid saada uue elu.

Ära oota enam. Võid täna võita loterii. See on parem kui loterii. See ei saa kunagi otsa. Võid olla valitseja koos Kristusega tulevases ajastus.  Sule oma silmad ja vaata seda meest risti peal ja võta vastu pääste. Mõista, et Su oma mõistus ei suuda seda lõpuni iialgi ära mõista. Vaata seda meest ristil ja ütle: Mõtle minule, kui sa oma riiki tuled. Kõik taandub ühele mõttele: "Ma ei saa iseendaga hakkama. AITA MIND, Jeesus! Ma annan oma elu Sinule, ela Sina minu sees. Ma järgin sind kõik mu elu päevad, sest vaid sina oled seda väärt." 

Teiseks tuleb mõista, et meie ümbruskond on SURNUD oma pattudes ja pisut rohkem infot ei aita neid. Vaja on palvekoormat oma lähedaste eest. Meil on vaja palvetada nii, et Jumal võiks inimeste mõttekõrgistused murda. Nad on salvatud saanud, madu on neid salvanud. Nad on vangis kurjuse riigis. Vaja on palvetada nii, et taevane valgus sisse pääseks, mis murraks kurjuse väe nende eludes. Et hinged võiksid saada kui tukid tulest välja toodud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...