neljapäev, 23. november 2023

Samuel Whitfield. Jüngerlus algab vaatlemisest.

 

Samuel Whitfield. Discipleship begins with beholding. 

Eestikeelne tõlge: 

"Jüngerlus algab vaatlemisest."

Tõlkinud: KõrbeRoos UY. 

Copyright  ©2023, by OneKing, Inc. All rights reserved.


Sissejuhatus

Meie põhiülesanne praegusel ajastul on inimeste tegemine jüngriteks:

Ja Jeesus tuli ja ütles neile: „Minule on antud kõik meelevald taevas ja maa peal. Minge siis ja tehke jüngriteks kõik rahvad, ristides neid Isa ja Poja ja Püha Vaimu nimesse.” (Matteuse 28:18–19)

Kerge on sattuda tegema „kristlikke” tegevusi, millel on vähe mõju, sest need ei mängi lõpuks mingit rolli inimeste muutmisel jüngriteks. On palju tegevusi, millel on väike mõju. Peame silmitsi seisma tõsiasjaga, et suur osa meie kaasaegsest teenistusest on Shakespeare'i sõnul:

Täis müra ja raevu, mis ei tähenda midagi.[1]

Iga usklik peab esitama kaks põhiküsimust:

1.       Kas sinu teenistus [2] teeb jüngreid? Su töö võib tekitada palju tegevust, kuid kui see ei aita kaasa jüngrite tegemisele, tuleb see ümber korraldada. Mõned taandavad misjoniülesande evangeliseerimisele, kuid see on vaid üks väike komponent misjonist. Evangeliseerimisega pole võimalik misjoniülesannet lõpetada. Misjoniülesanne on jüngrite tegemise ülesanne.

2.       Kas sa tead, mis on piibellik jüngriteks tegemine ehk jüngerlus? Traagiliselt taandub piibellik jüngerluse määratlus sageli teabele või teatud käitumisele, kuid jüngriks olemine on protsess, mille kaudu valmistatakse kogukonda inimesi, kes on Jumala sarnased.

Jüngerlus on koguduse esmane ülesanne, seega peame teadma, mis see on ja kuidas seda Piibli järgi teha.

Ei saa ehitada maja, kui ei teata, millist maja on vaja ehitada, ja ei saa õigesti jüngreid teha, kui ei mõisteta, mida Jumal praegusest ajastust tahab ja kuidas Ta tahab seda luua. Jumala eesmärgi võib praegusel ajastul kokku võtta kahe peamise teemaga:

         Jumal kavandas praeguse ajastu, et ilmutada end Jeesuse isikus.

         Jumal kavandas praeguse ajastu, et luua rahvas, kellest saab Tema kaaslane.

Kui me ei mõista neid kahte teemat ja Jumala kindlat kavatsust luua küpset kogudust, ei saa me õigesti jüngreid teha.[3] Need kaks teemat tõstatavad olulise küsimuse: kuidas me seda teeme? See raamat käsitleb piibellikku alust, mis peab olema aluseks kõigile meie jüngrite tegemise meetoditele, et saaksime luua seda, mida Jumal tahab.

Kui rakendame jüngerluse tööriistu, mõistmata nende vahendite põhieesmärki, ei kohanda ega kasuta me neid õigesti. Näiteks kasutavad ehitajad naelte löömiseks sageli haamreid. Kujutagem aga ette väikest poissi, kes tahab saada ehitajaks. Ta vaatab eemalt naelu taguvaid ehitajaid. Igatsedes ehitada, saab see väike poiss haamri ja hakkab asju taguma, kujutades ette, et ta ehitab, kuigi tegelikult tekitab ta ainult müra. Ta kasutab tööriista, kuid tal pole selge tööriista täpne otstarve, seega on ta hõivatud tagumisega, kuid ta ei ehita midagi.

Jüngerlus võib kergesti selliselt välja kukkuda. Me võime lõpuks kasutada õigeid tööriistu, kuid kaotada silmist tööriistade otstarbe. Kui me oma kirikuteshaamerdame“, kuid ei ehita seda, mis meie jaoks on ette nähtud või kui me ei järgi Piiblist meile antud „eskiise“, siis me ei kasuta oma tööriistu õigesti. Paljud inimesed alustavad jüngerlust teabe, õigete harjumuste ja distsipliinidega. Need on kõik olulised „tööriistad“, kuid kui neist saab jüngerluse keskpunkt, mitte vahendid, mis aitavad kaasa meie jüngriks olemisele, läheme kiiresti rajalt kõrvale.

Jüngerluse tööriistade kohta on palju väärtuslikke raamatuid ja seegi raamat ei ammenda jüngerluse  teemat. See raamat keskendub alusele, mis peab kandma kogu jüngriks olemist, kuid mida sageli eiratakse. See alus annab meile jüngerluse raamistiku, mis loob konteksti sellele, kuidas me jüngerluse tööriistu kasutame.



[1]             William Shakespeare, Macbeth , 5. vaatus, 5. stseen, rida 28–30.

[2]            Iga usklik on Uue Testamendi järgi töötegija. See küsimus puudutab meid kõiki, mitte ainult neid, kes töötavad kirikutes või muudes kristlikes organisatsioonides. Tegelikult peavad need, kes on kutselises „teenistuses“, teenima nii, et kõik usklikud saaksid teenida (Efeslastele 4:12).

[3]             Need kaks teemat on nii olulised, et neid käsitletakse eraldi raamatus „Mida jumal tahab? Oma elu joondamine Jumala igatsusega,“ mis selle raamatuga koos moodustavad terviku. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...