laupäev, 18. veebruar 2012

Eelõhtul

Täidan ühe viitkohustuse. Nimelt sattus mu kätte üks arvatavasti üle 10 a vanune kiri, mis võib, kuid võib ka mitte omada väga suurt tähendust.  Loomulikult on võimalik, et keegi on selle "põlve peal" kokku klopsinud mõni aeg tagasi (nt Guugel sellist äratusjutlustajat nagu Emmanuel Ninos ega ka kristlikku ajakirja Magazinet (mulle) välja ei anna), kuid jääb ka võimalus, et tegemist on autentse materjaliga. Ja kui nii, siis võiks see meid hetkeks "rajalt maha võtta" ning panna mõtlema, kuhu poole me ikkagi teel oleme. Ja isegi kui see materjal autentne pole, võib selles sisalduv siiski tõeks osutuda. 40+ aastat tagasi ei oleks keegi tõepoolest praegust TVprogrammi ette kujutada suutnud...

Nägemus lõpuaegadest
1968. aastal, kolmkümmend aastat tagasi, rääkis väärikas 90aastane norra daam nelipühi jutlustajale Emmanuel Ninosele nägemusest, mille oli saanud. Et see tundus mehele liiga kategoorilise ja raskena - nägemuses nähtud sündmused olid veel kolmkümmend aastat tagasi ebanormaalsed ja seadusega keelatud --, kirjutas ta selle küll üles, kuid pani kõrvale.

Ta mõtles, et asjade väljakäimine avalikkuse ees sellisel kujul oleks liig ning arvatavasti ei võetaks seda tõsiselt. Hiljaaegu oma kohvreid ja pabereid üle vaadates leidis Ninos kolletunud paberi ja luges seda nagu välgust rabatu.

Pikaajaline rahu ja desarmeerimine
"Ma nägin maailma nagu kaarti - ma nägin Euroopat, maad maa järel, nägin Skandinaaviat, nägin Norrat," oli see naine rääkinud. "Nägin teatud asju, mis pidid juhtuma vahetult enne Jeesuse taastulekut, koguduse aja lõppu ja vahetult enne seda, kui see suur häda inimkonda tabab -- häda, mille sarnast inimesed varem ei ole üle elanud.

Vahetult enne Jeesuse tulekut ja hädaohu saabumist inimkonnale tuleb aeg, mida iseloomustab rahu ning desarmeerimine, mille sarnast pole olnud. Tuleb rahu ja see kestab kaua. Selle rahuperioodi ajal toimub paljudes maades taandrelvastumine, sh ka Norras. Kolmas maailmasõda algab moel, nagu keegi pole oodanud, ootamatust allikast. See tabab meid sama ootamatult ja oleme selleks valmis sama vähe kui 9. aprillil 1940 (sakslased okupeerisid Norra, tungides maale Rootsi poolt).

Nägin, et kristlaskonda tabab leigus, mille sarnast pole olnud - ärataganemine ja äralangemine  tõelisest ja elavast Kristusest. Jeesuse tuleku eel ei ole kristlased enam vastuvõtlikud raputava kuulutuse suhtes, nad ei taha enam kuulata patust ja armust, seadusest ja evangeeliumist, nad ei taha enam kuulda tervenemisest ja meeleparandusest. Selle asemel tuleb teistlaadi kuulutus nagu "õnnekristlus", mille järgi on tähtis vaid inimeste heaolu. See puudutab ainult materiaalseid asju, nagu Jumal seda kunagi tõotanud pole. Kirikud, vabakirikud ja palvekojad tühjenevad järjest enam ja enam. Kuulutuse asemel oma risti võtmisest ja Jeesuse järgimisest tuleb hoopiski meelelahutus, kunst ja kultuur. Sinna, kus peaksid olema ärkamise, leina- ja pöördumiskoosolekud, tuleb meelelahutus.

See sünnib väga laiaulatuslikult, vahetult enne Jeesuse tagasitulekut, kui hädaoht meid tabab. Leiab aset suur moraalne langus, nagu Norra ei ole näinud; inimesed hakkavad elama koos, otsekui nad oleksid abielus. Kokkukolimine enne abielu algust ja abieluline ebatruudus saab olema nii valdav, hõlmama nii suure ala ja olema nii aktsepteeritav, et seda hakatakse kõikvõimalikel viisidel vabandama. Sarnane elustiil tungib ka kristlikesse kogudustesse, ilma et seda isegi konfronteeritaks. Ka loomuvastast pattu (homoseksualismi) hakatakse sallima.

Vahetult enne Jeesuse tagasitulekut hakatakse televisioonis näitama saateid, mida ei ole nähtudkunagi varem. Televisioon täitub vägivalla ja õudusega, õpetab inimesi mõrvama ja tapma. Tänavatel on ohtlik käia: rahvas hakkab tegema, mida näeb, kusjuures nad ei vaata televisioonis ühteainsat kanalit - saab olema väga palju erinevaid kanaleid, väljakutseid korraga. Kanalite vahetus saab võimalikuks nagu praegu raadios, kus keerame üht lainenuppu teise järel.

Televisioon täitub vägivallaga niivõrd, et sellesse suhtutakse kui meelelahutusse. Kõige hullemaid mõrvastseene ja vägivalda levitatakse ühiskonnas. Teleekraanil näidatakse intiimstseene: kõige salajasemaid asju, mis toimuvad abielus. See hakkab juhtuma ja sa näed selle täitumist. Seadused, mis täna seda kõike keelavad, murtakse maha ja kõige kohutavamaid asju hakatakse näitama otse meie silmade ees teles.

Euroopasse tulvavad inimesed  vaestest maadest. Nad saabuvad ka Skandinaaviasse ja Norrasse. Rahvas tuleb, aga neid ei sallita ja nende vastu ollakse julmad. Neid koheldakse enam ja enam nagu juute enne sõda.

Siis saab meie pattude mõõt täis -- see juhtub vahetult enne Jeesuse taastulekut ja enne seda, kui meid tabab III maailmasõda. See saab olema lühike sõda. Kõik, mida ma olen iial kogenud sõja kohta, on lihtne lapsemäng selle kõrval, sest see algab nagu iga tavaline sõda, kuid see levib ja lõpeb aatomipommidega.

Õhk saab olema niivõrd saastunud, et seda on võimatu sisse hingata ja see tabab paljusid kontinente -- Ameerikat, Jaapanit, Austraaliat, rikkaid maid. Maa muutub kasutuskõlbmatuks, vett ei saa enam pruukida--tulemuseks on, et elama jääb väga väike jääk inimesi. Need, kes jäävad ellu rikastes maades, üritavad põgeneda vaestesse maadesse, mis ei ole kahjustatud, kuid need saavad kohtlema meid, nagu meie kohtlesime neid. Nad ei taha meid vastu võtta.

Ma olen õnnelik, et ma ei pea seda ise üle elama, kuid kui aeg läheneb, pead sina olema julge, reisima ringi, rääkima ja hoiatama inimesi selle eest, mida olen näinud," oli rääkinud see eakas daam Emmanuel Ninosele 1968. a pisut enne oma surma.
                                                                                Ajalehest Magazinet

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Käsk rõõmustada

     Katkend raamatust:   Samuel Whitfield. "Jüngerlus algab vaatlemisest".  Tõlkinud Kõrberoos UY.  Copyright  © 2023, by OneKing...